A hybrid hair model using three dimensional fuzzy textures
Üç boyutlu bulanık dokular kullanan karma saç modeli
  1. Tez No: 199689
  2. Yazar: MEDENİ EROL ARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hair modeling, hair rendering, curly hair, wavy hair, cluster hairmodel, volume density model, 3D texture, 3D texture mapping.iii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
™Insan saşının modellenmesi ve ışıklandırılması bilgisayar grafiği alanında daimac s gilgi ceken konulardan biri olmuştur.ş s Aşık geometrik modeller ve kapalıchacim yoğunluğu modelleri, insan saşının modellenmesi ve ışıklandırılması işing g c s cgeliştirilen tekniklerdendir. Bu tekniklerle birlikte, karma tutam modelleri desson zamanlarda bu konuda başarılı olmuştur. Bu calışmada, 3 Boyutlu Karmaşıks s şs sDokular ismini verdiğimiz yeni bir uc boyutlu doku modeli ve bunun uretilmesig üş üanlatılmaktadır. Daha sonra, bu doku modeli kullanılarak kıvırcık ve dalgalısaş modeli gibi karmaşık saş şekilleri karma tutam modeliyle birleştirilerek kul-c s cs slanılmaktadır. Geliştirdiğimiz model, kıvırcık ve dalgalı saş modelleme işins g c cgereken kullanıcı eforunu azaltmaktadır. Bu calışma ile, hacim yoğunluğu mod-şs g gelinin ve karma tutam modelinin yetersizliklerini gidermeyi hedeflemekteyiz.Dokuların ürtüştürülmesi amacıyla uc boyutlu bir silindirik doku ürtüştürmeo us u u üş o us ufonksiyonu sunulmaktadır. Işıklandırma sisteminin tasarımında, yeni nesil ekranskartlarının sağladığı imkanlardan yararlanılarak yüksek performanslı ışıklandırmag g u ssağlanmıştır.g sAnahtar süzcükler : Saş modelleme, saş ışıklandırma, kıvırcık saş, dalgalı saş,c cs c coukarma tutam saş modeli, hacim yoğunluğu saş modeli, uc boyutlu doku, ucc g g c üş üşboyutlu doku ürtüştürme.o us uiv
Özet (Çeviri)
Human hair modeling and rendering have always been a challenging topic incomputer graphics. The techniques for human hair modeling consist of explicitgeometric models as well as volume density models. Recently, hybrid clustermodels have also been successful in this subject. In this study, we present anovel three dimensional texture model called 3D Fuzzy Textures and algorithmsto generate them. Then, we use the developed model along with a cluster modelto give human hair complex hairstyles such as curly and wavy styles. Our modelrequires little user effort to model curly and wavy hair styles. With this study,we aim at eliminating the drawbacks of the volume density model and the clusterhair model with 3D fuzzy textures. A three dimensional cylindrical texture map-ping function is introduced for mapping purposes. Current generation graphicshardware is utilized in the design of rendering system enabling high performancerendering.