Konya Erenkaya'da çıkarılan kaynaktüf (ignimbirit)'ün toprağın faydalı su kapasitesi ve sulama aralığına etkisi
The effect of pumice from Konya Erenkaya on the available moisture capacity and irrigation interval of soil
- Tez No: 199721
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pomza, faydalı su kapasitesi, sulama aralığı, evaporasyon.i, Pumice, the available moisture capacity, the irrigation interval, evaporation.ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKONYA-ERENKAYA'DA ÇIKARILAN KAYNAKTÜF (İGNİMBİRİT)'ÜNTOPRAĞIN FAYDALI SU KAPASİTESİ VESULAMA ARALIĞINA ETKİSİCeyda CANSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Mehmet KARA2007, Sayfa : 50Jüri : Prof. Dr. Mehmet KARAProf. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİDoç. Dr. Ramazan TOPAKBu araştırma, Konya-Erenkaya'da üretilen kaynaktüf (ignimbirit)'ün toprağın faydalısu kapasitesine ve sulama aralığına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme, serakoşullarında, üç farklı irilikteki kaynaktüf (pomza) (orta ince: 2 mm, ince: 1 mm, çok ince:0,1 mm), dört farklı doz (hacimsel olarak %10, %20, %30, %50) ve kontrol olarak pomzakatılmamış toprak (%0) kullanılarak üç tekerrürlü deneme şeklinde yürütülmüştür. Denemesonuçlarına göre, pomzanın irilik ve doza bağlı olarak test edilen toprak özelliklerine olumluetkileri ortaya çıkmıştır. En fazla etki orta ince (2mm) materyalde görülmüş, bunun karışımoranı arttıkça faydalı su kapasitesi ile sulama aralığı artmış, %50 karışımda, karışımsıztoprağa göre faydalı su kapasitesi %22,17, sulama aralığı da 30 cm kök derinliğindekidomates bitkisi için karışımsız toprakta 4 gün iken, Ağustos ayında 8,6 güne yükselmiştir.Pomza karışımları genel olarak evaporasyonu azaltıcı etki göstermiştir. Bu etki, özellikle%50'lik ince (1mm) pomza karışımında en yüksek olup, karışımsız toprağa göreevaporasyonu %58 azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s ThesisTHE EFFECT OF PUMICE FROM KONYA-ERENKAYA ON THEAVAILABLE MOISTURE CAPACITY AND IRRIGATIONINTERVAL OF SOILCeyda CANSelçuk UniversityGraduate School of Naturel and Applied SciencesDepartment of Agriculturel Structures and IrrigationSupervisor : Prof. Dr. Mehmet KARA2007, Page : 50Jury : Prof. Dr. Mehmet KARAProf. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİDoç. Dr. Ramazan TOPAKThis research was made to determine the effects of pumice from Konya-Erenkaya onthe available moisture capacity and irrigation interval of soil. The experiment was designed ingreenhouse by using three different pumice sizes (normal fine: 2mm, fine: 1 mm, süper fine:0,1 mm) and four different volumes of rates (%10, %20, %30, %50) and as the control soilwithout pumice. Three replicates were used in each treatments. According to the results ofstudy, the pumice types and rates had the positive effects on the soil properties. The mosteffect had seen on the normal fine (2mm) pumice when its mixture rate act of increased, theavailable moisture capacity and the irrigation interval of soil increased too. According to thesoil without pumice, the available moisture capacity of normal fine pumice rate of %50 hadbeen as %22,17. While irrigation interval was being 4 days in non-mixture soil, for 30 cm rootdeep of tomato plant, it increased 8,6 days in August. Generally the mixtures of all pumicesindicated decreasing effect of evaporation. This effect had been the highest quantity especiallyfor fine (1mm) pumice?s mixture rate of %50, according to the non-mixture soil, it haddecreased the evaporation as %58.