Teknopark alanlarının fiziki planlama ilkelerinin irdelenmesi üzerine bir araştırma
A research on the analysis of principles regarding the physical planing of technopark spaces
- Tez No: 199737
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMMÜGÜLSÜM TER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: T ekno park, bilim park ı, T ekno park A lanları P lanlam ası, T echno park, S cience P ark, T he P hysıcal P lanıng O f T echno park S paces
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Ö ZETY Ü K S E K L İS A N S T E Z İT E K N O P A R K A L A N L A R IN IN F İZ İK İ P L A N L A M A İL K E L E R İN İNİR D E L E N M E S İ Ü Z E R İN E B İR A R A Ş T IR M AYeliz ERENLERS elçuk Ü niversitesiF en B ilim leri E nstitüsüŞ ehir V e B ö lge P lanlam a A nabilim D alıD anışm an : Y rd. D o ç. D r. Ü m m ügü lsü m T E R2007, 140 sayfaD ü nya ö lçeğ ind e yaşanılan tekno lo jik dö nüşü m sürecinde, ü lkelerin/bö lg elerinö zgün ko şullarına gö re endüstriyel alanda yeniden yap ılanm a, esnek üretim vb.o lgu lar günd em e gelm iş; bu nlar ve benzeri savu nm a tepk ileri tekno parkkapsam ındak i yeni endüstriyel m ek anların gelişim ini d e şek illend irm iştir.A raştırm a park ı, bilim park ı, yenilik/g irişim m erkezi g ibi fark lı terim lerle ifad eed ilen ve T ürk iye' genel o larak tekno park o larak ad land ırılan tekno lo ji geliştirm edemerkezleri, teknoloji tabanlı yeni işletm elerin o luşu m u nu am açlayan, ü niversite veyaaraştırm a kuru m u bağ lantılı, ü niversite-sanayi-devlet işbirliğ in in so m ut so nuçların ınalınd ığ ı en ö nem li o rtam lar o larak tanım lanm ak tadır. E ko no m ik ve so syal şartlardünyanın çeşitli ü lk elerinde hatta aynı ü lk enin çeşitli yö relerinde fark lılık largö sterdiğ inden, her ü lke için tekno park ların ö rgütlenişi, am acı, su nm akta o lduğ uhizm etler, idari yap ıları ve fizik i planlama ilkeleri birbirinden o ldukça fark lı biryap ı gö sterm ekted ir.T ekno park alanlarının fizik i p lanlam a ilkelerin in irdelenm esin i am açlayan buaraştırm a kap sam ında, tekno parkların yerseçim kriterleri, kuru lu ş am açları vegelişim süreçleri incelenm iş, seçilen ö rnek lerin incelenm esi ve yurtdışında 28 veT ürkiye'de 9 adet aktif faaliyet gö steren 37 tekno park ile gerçek leştirilen anketçalışm asından elde ed ilen verilerin değerlend irilm esi so nucu nda tek no parkalanların ın fizik i p lanlam a ilkeleri ko nu su nda ö neriler geliştirilm iş ve bu konulardao lu m lu ve o lu m suz taraflar o rtaya ko nm uştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISA RESEARCH ON THE ANALYSIS OF PRINCIPLES REGARDING THEPHYSICAL PLANING OF TECHNOPARK SPACESY E L İZ E R E N L E RS elçuk U niversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Urban and Regional PlaningSupervisor: Assist. P ro f. D r. Ü m m ügü lsü m T er2007, 140 pageThe aspects like flexible manufacturing and industrial restructuring due to thecountries specific specialties came to life during the global change of the technologyand these defensiveeffectshave shaped the development of the industrial areas in thetechnopark.The impressive development of the information technologies has createdglobalisation and flexible production systems. All of these made the movement andtheuse of the capital quicker and flexible.The technoparks in Turkey as the technology development center are namedas research centers,science centers and enterprise centers.They are known as the mostimportant centers to create the coordination of the universities,industry and thegovernment and to create new companies based on the new technology.Thestructure,targets,services,management and planning criteria of the technoparks aredifferent for each country even for different regions of the same country due to thedifferences of the economical and social issues.The Analysis of technopark physical planning and their positioning havebeen made by the data exchange of the present 28 technoparks in the world and 9technoparks in Turkey total 37 technoparks. By this research the positioningcriteria,the targets for establishment and the development period of the technoparkshave been shown and the positive and negative sides have been discussed.