Dalga denklemi
Wave equation
- Tez No: 199790
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEDAT ÇEVİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Dalga denklemi, karakteristik denklem, başlangıç sınır değer problemi, Wave equation, charecteristic equation, intial- boundary value problem
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDALGA DENKLEMMurat Ş MŞEKZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Ana Bilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr. Sedat ÇEV KELOcak 2007, 74 sayfaDört bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, konu ile ilgili tanımlara yer verilerek, kısmitürevli denklemlerin sınıflandırılması hakkında bilgiler ve örnekler verilmiştir.kinci bölümde dalga denkleminin elde edilmesi verilmiş, boyutuna göre dalga denklemitürleri incelenmiş ve kanonik forma indirgemeden bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde bir boyutlu dalga denklemi için, önce başlangıç değer ve başlangıç sınırdeğer problemleri tanıtılmış ve iyi konulmuş problemden bahsedilerek, uçları sabitleştirilmişbir telin titreşim hareketi incelenmiştir. Daha sonra değişkenlerin ayrılması metodu veLaplace dönüşümü ile çözüm elde edilmiş, son bölümde de sonuçlar ve öneriler kısmına yerverilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisWAVE EQUAT ONMurat Ş MŞEKZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Naturel and Applied Sciences Department of MathematicsSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Sedat ÇEV KELJanuary 2007, 74 pagesThere are four sections in this thesis. In the first section related definitions with the subjectare introduced, the classification of partial differential equation is given and someexamples are presented.In the second section, derivation of the wave equation is given, types of wave equationswith respect to dimention are investigated and reduction to canonical form is mentioned.In the third section, firstly the initial value and intial- boundary value problems for the onedimensional wave equation is introduced. After a brief explanation about well- posedproblem, vibrations of an elastic string fixed at both ends is investigated. Then by using themethod of separation of variables and Laplace transform, solution is obtainiud, in the lastsection includes the results and advice part.