A comparative study on the works of German expatriate architects in their home-land and in Turkey during the period of 1927-1950
1927-1950 yıllarında Almanya'dan Türkiye'ye gelen mimarların anavatanlarında ve Türkiye'de mesleki etkinliklerinin karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 199967
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM ERDOĞDU ERKARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
- Anahtar Kelimeler: Sürgün Alman Mimarlar, Türkiye Erken Cumhuriyet DönemiMimarlığı, Bruno Taut, Paul Bonatz, Margarete Schütte-Lihotzky, Hans Poelzig, Wilhelm Schütte, Martin Elsaesser, Robert Vorhölzer, Exile German Architects, Architecture in Turkey in the Early RepublicanPeriod, Bruno Taut, Paul Bonatz, Margarete Schütte-Lihotzky, Hans Poelzig, Wilhelm Schütte, Martin Elsaesser, Robert Vorhölzer
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Adı-Soyadı: Yüksel PÖĞÜN-ZANDEROkul: İzmir Yüksek Teknoloji EnstitüsüAnabilim Dalı: MimarlıkProgramı: Mimarlık (Doktora)Tez Başlığı: 1927-1950 Yıllarında Almanya'dan Türkiye'ye GelenMimarların Anavatanlarında ve Türkiye'de MeslekiEtkinliklerinin Karşılaştırmalı ÇalışmasıÖZETBu tez, 20. Yüzyılın ilk yarısında kendi vatanlarının dışında, yeni kurulmuşolan Türkiye Cumhuriyeti'nde çalışmış olan Alman mimarların Türkiye'ye gelmedenönce ve sonraki mesleki etkinliklerini incelemektedir. Tezin amacı, Almanmimarların Türkiye bağlamındaki mimari yaklaşımlarında belirleyici olan çevreselve bireysel faktörlerin etki ve etkileşimlerini aydınlatmaktır.Almanya'da Nasyonal Sosyalist Hükümet özellikle 1933 yılından sonradışarıya büyük bir göç yaşanmasına sebep olmuş ve böylece diğer alanlarda olduğugibi mimarlıkta da Orta Avrupa Modernizmi kendi orijinal bağlamından koparaktüm dünyaya yayılmıştır. Deneyimli mimarların farklı coğrafyalara yerleşmeleri - butez bağlamında söz konusu olan yeni coğrafya Türkiye Cumhuriyeti'dir - yenideneyimler ve uygulamalar için bir ortam oluşturmuştur. Bu mimarların Türkiyebağlamına özgü imkanlar ve kısıtlılıklar çerçevesinde nasıl farklılaştıkıp geliştikleri,hem çok faktörlü olan hem de bu faktörler arasında etkileşimleri içeren yeniortamlarında değerlendirilmiştir.Tezin ilk bölümü girişi oluşturmaktadır; ikinci bölüm 20. yüzyılın başındaAlmanya'daki mimarlık ortamına ve daha sonra Türkiye'ye gelmiş olan mimarlarınbu ortamın içindeki mesleki aktivitelerine odaklanmaktadır. Üçüncü ve dördüncübölümler Alman mimarların Türkiye bağlamındaki profesyonel kariyerlerini,ağırlıklı olarak mimarlık eğitimine getirdikleri reformist yaklaşımları ve mimaritasarımlarını tartışmaktadır. Beşinci bölüm sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Name: Yüksel PÖĞÜN-ZANDERSchool: İzmir Institute of TechnologyDepartment: ArchitectureMajor: Architecture (PhD)Title of Thesis: A Comparative Study on the Works of German ExpatriateArchitects in Their Home-Land and in Turkey During thePeriod of 1927-1950ABSTRACTThis thesis studies the professional activities of the German architects in thefirst half of the 20th Century who have worked as expatriate architects in the newlyfounded Turkish Republic before and after their arrival in Turkey. The aim of thethesis is to elucidate the effects and interactions of environmental and personalfactors which impacted the architectural approaches of the German architects in theTurkish context.Due to the extensive emigration movement from Germany caused by theNational Socialist Government after 1933, Mid-European Modern Architecture hasdetached from its original context and spread throughout the world. The relocation ofexperienced architects to a new geographical setting, in this case the newly foundedTurkish Republic, has provided means for novel experiences and applications. Howthese architects diversified and progressed under the prevailing multidimensionalconditions have been discussed in the light of the unique opportunities andrestrictions specific to the Turkish context.The first chapter of the thesis is introductory; the second chapter depicts thearchitectural milieu in Germany at the beginning of the 20th century and theactivities of the German architects who have later come to Turkey. The third andfourth chapters investigate the professional careers of the German architects withemphasis given to the evolution observed in their architectural approachesspecifically in the reformist attitudes they introduced to education, and in theirarchitectural designs for the Turkish context. The fifth chapter is the conclusion.