Farklı anaçlara aşılı 0900 Ziraat kiraz çeşidinin çiçek tomurcuklarında morfogenesis ve besin elementi ilişkileri
Relationships between morphogenesis and nutrient contents in flower buds of 0900 Ziraat sweet cherry variety on different rootstocks
  1. Tez No: 200062
  2. Yazar: HASAN CUMHUR SARISU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH KANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: 0900 Ziraat, Anaç, Besin Elementi, Çiçek Tomurcuğu, Prunus aviumL. (Kiraz), Morfogenesis, 0900 Ziraat, Rootstock, Nutrient, Flower bud, Prunus avium L. (Sweetcherry), Morphogenesis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETFARKLI ANAÇLARA AŞILI 0900 Z RAAT K RAZ ÇEŞ D N N Ç ÇEKTOMURCUKLARINDA MORFOGENES S VE BES N ELEMENT L ŞK LERHasan Cumhur SARISUBu çalışma, Isparta Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü deneme arazilerindeyürütülmüştür. Deneme arazisinde bulunan 6 yaşındaki Prunus avium L. (Mazzard,Kuşkirazı), SL-64, Maxma 14, Tabel Edabriz ve Gisela 5 anaçları üzerine aşılı 0900 Ziraatkiraz çeşidinin çiçek organlarının gelişimi ve çiçek tomurcuklarının besin elementiseviyeleri belirlenmiştir. Çalışmada anaçların 0900 Ziraat kiraz çeşidinin çiçek organlarıgelişimi üzerine önemli etkilerinin olmadığı belirlenmiştir. Yapılan incelemelerde 0900Ziraat çeşidi için Ağustos-Nisan ayları arasında 10 farklı gelişme aşaması belirlenmiştir.Genel olarak kuvvetli gelişen anaçların 0900 Ziraat çiçek tomurcuklarında daha fazla Fe,Mn, Ca ve Mg biriktirdikleri, zayıf gelişen anaçların ise çiçek tomurcuklarında daha fazlaP ve B biriktirdikleri belirlenmiştir. Zn, Cu ve K içerikleri üzerinde anaçların önemli etkisiolduğu bulunmuştur. Ancak, bu durumun anaçların gelişme kuvvetiyle değil, diğerözellikleri ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Tomurcukların N içeriği üzerineanaçların önemli etkisi olmadığı belirlenmiştir. 0900 Ziraat kiraz çeşidi çiçeklerinin besinelementi içerikleri N dışındaki diğer elementlerde, tomurcuk sonuçlarıyla benzerlikgöstermektedir. Çiçeklerin N konsantrasyonları üzerine anaçların önemli etkisi olduğubelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRELATIONSHIPS BETWEEN MORPHOGENESIS AND NUTRIENT CONTENTSIN FLOWER BUDS OF 0900 ZIRAAT SWEET CHERRY VARIETY ONDIFFERENT ROOTSTOCKSHasan Cumhur SARISUThis trial was carried out research area of Eğirdir Horticultural Research Institute. Flowermorphogenesis progress and nutrient content of flower buds was determinated at 0900Ziraat sweet cherry variety on grafted Prunus avium L. (Mazzard), SL-64, Maxma 14,Tabel Edabriz and Gisela 5. Rootstocks didn?t affect to flower morphogenesis at 0900Ziraat sweet cherry variety. As a result, ten different bud stages were determinatedthroughout August and April at 0900 Ziraat sweet cherry variety.Generally, strong rootstocks accumulated more Fe, Mn, Ca and Mg than weak rootstocksin flower bud of 0900 Ziraat. Although, weak rootstocks accumulated more P and B thanstrong rootstocks. Concentrations of Zn, Cu and K in flower buds were significantlyaffected by rootstocks. Relationship between these nutrients and vigor of rootstocksweren?t founded significantly in this trial. This case has been thought which resulted fromother characteristics of rootstocks. N concentration of scion flower buds hadn?t beenaffected by rootstock. Rootstocks significantly affected N content of scion flowers in thistrial.