Bazı gıda maddeleri ve bitkisel yağlarda poliaromatik hidrokarboların (PAH) analizleri
Analysis of polyaromatic hydrocarbons in some food staff and vegatable oil
  1. Tez No: 200133
  2. Yazar: CEVAT İDELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KENAN DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: HPLC, PAH, yağlar, balık, HPLC, PAH, vegetable oil, fish
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Gıda maddelerinde ve sıvı yağlardaki poliaromatik hidrokarbonlar insan sağlığıbakımından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, bazı gıda maddelerinde ve bitkisel yağlar ile odunkömürü örneklerinde dokuz farklı poliaromatik hidrokarbonun (PAH) yan yana tayini için yeni birHPLC-UV-Vis yöntemi araştırılmış ve PAH'ların bu tür örneklerde miktarları belirlenmiştir. Buyöntemde öncelikle tayinleri hedeflenen PAH için optimum koşullar araştırılmıştır. Bitkiselyağların analizleri ekstraksiyon ve kolon ile temizleme işlemlerinden sonra doğrudan sistemeenjekte edilerek gerçekleştirilmiştir. Et ve balık örneklerinde ise örnekler iki farklı şekilde analizelde edilmiştir. lk olarak örnekler odun kömürü ile ızgara yapıldıktan sonra ekstrakt edilmiş vekolon ile temizlendikten sonra HPLC-UV-Vis yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu sayede odunkömürü dumanından gıda maddelerine geçebilecek PAH miktarlarının tayini amaçlanmıştır.Ayrıca odun kömürü örnekleri et ve balık örneklerinde olduğu gibi ekstrakt edilmiştir. Yöntemintekrarlanabilirliği dokuz farklı PAH için % 0,16 ile % 1,60 (RSD) arasında ve doğruluğun % 0,19ile % 7.40 (bağıl hata) arasında olduğu hesaplanmıştır. Tanımlama sınırı ise dokuz farklı PAHiçin 1 ppb-10 ppb, olarak hesaplanmıştır. Optimizasyon çalışmalarından sonra metot gerçekörneklere uygulanmıştır. Örneklerin analizleri için çeşitli marka bitkisel sıvı yağlar, et ve balıkgibi gıda maddeleri ile odun kömürü örnekleri marketlerden alınmış ve PAH'ların tayinlerigerçekleştirilmiştir. Sonuçlar analiz edilen örneklerde ki poliaromatik hidrokarbonların kabuledilen limit değerlerin üzerinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Polyaromatic hydrocarbons in food staff and vegatables oils are very important forhuman health since they are classified as carcinogenic organic compounds. The theses,describes the investigate and determination of nine different polyaromatic hydrocarbons insome food stuff, vegetable oils and charcoal by HPLC-UV-Vis method. Initially, the optimumconditions fort the determination of polyaromatic hydrocarbons are studied. Analyses ofvegetable oils were directly injected to the chromatograhic system after extraction and columnchromatography. Meat and fish samples were analysed in two different ways. First the raw meatand fish samples were extracted then analysed following column chromatography. Second theraw samples were barbequed with chorcoal then extracted and then analysed by the HPLC -UV-Vis method following column chromatography. Here, the aim was to determine the amountof polyaromatic hydrocarbons which pass from the charcoal smoke to meat or fish during thebarbeque. Charcoal was also extracted and analysis of the nine polyaromatic hydrocarbonswere calculated as between % 0.16-1.60 in relative standart deviation and % 0.19-7.40 inrelative error respectively. Detection limits were calculated in the range of 1-10 ppb for ninepolyaromatic hydrocarbons. Subsequent to optimisation study, real samples purchased fromsupermarkets were analysed. The results showed that all samples have polyaromatichydrocarbons higher that the accepted limit values.