Bazı sübstitüe kinolin türevlerinin asitlik davranışlarının teorik olarak incelenmesi
Theoretical studies on acidity behaviours of some substituted quinoline derivatives
- Tez No: 200737
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMİL ÖĞRETİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organik Kimya, Asitlik Sabitleri, Kinolin, Kuantum Kimyası, Bilgisayar Programları, Organic Chemistry, Acidity Constants, Quinolines, Quantum Chemistry, Computer Programs
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalısmada bazı kinolin türevlerinin termodinamik özellikleri MOPAC2002 programında AM1, PM3 ve PM5 yarı deneysel yöntemleri ile hesaplanmıstır. Deneysel veriler ile teorik veriler arasındaki uyum değerlendirilmistir. Çalısılan moleküllerin yarı deneysel yöntemler ile teorik olarak hesaplanan asitlik sabitleri (pKa), nükleofillikleri (?) ile deneysel olarak bulunmus asitlik sabitleri arasında bir uyum olduğu gözlenmistir. Teorik hesaplamalarda, PM5 yöntemi ile hesaplanan sonuçların, deneysel sonuçlara daha uygun olduğu; yapılan hesaplamaların ise, değer olarak deneysel sonuçlara yakınlık gösterdiği görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, thermodynamic properties of some quinoline derivatives were calculated theoreticaly by using AM1, PM3, PM5 semi-empirical methods in the program MOPAC2002. The parallelism between the experimental and the theoritical results were compared. It has been observed that the parellelism between the acidty constants ( pKa ), nucleofilicilies (?) of the quinoline derivatives, which were calculated by using the computer in which semi empirical methods were implemented and acidity constants which were determined experimental methods. Theoritical calculations showed that, PM5 method gave the best fit to the experimental values.