Ekmeklik buğday çeşit adayı ESOGÜZF1 ve ESOGÜZ2 melezlerinin geçit bölgesi koşullarında gösterdiği tarımsal özellikler
Agronomic characteristics demostrated by variety candidate ESOGÜZ1 and ESOGÜZ2 crosses under the conditions of transitional zone
  1. Tez No: 200743
  2. Yazar: ZEKİYE BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLCAN KINACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, melezler, verim ögeleri, kalite özellikleri, Bread wheat, crosses, yield components, quality characteristics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Orta Anadolu Bölgesinde genis ekim alanlarına sahip kıslık ekmeklik buğday çesitlerinden Bezostaja 1 ve Dağdas 94'ün baba, Kınacı 97'nin ise ana ebeveyn olarak kullanılmasından elde edilmis olan iki çesit adayı ( ESOGÜZF-1 ve ESOGÜZF-2) ve üç ebeveyn 2005-2006 üretim sezonunda Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi arastırma tarlalarında tesadüf blokları deneme deseninde, dört tekrarlamalı olarak yetistirilmistir. Çesit adayları ve kontrol olarak ekilen üç ebeveynde bitki boyu, basak boyu, basakta basakçık sayısı, basakta tane sayısı, basakta tane ağırlığı gibi verim ögeleri (komponentleri), tane kalınlığı, tane eni, tane boyu, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı gibi fiziki kalite özellikleri ile protein oranı, sedimantasyon değeri, gecikmeli sedimantasyon değeri, gluten oranı, gluten indeks ve sertlik gibi kimyasal ve teknolojik özellikler incelenmistir. Melezler arasında bitki boyu, basak boyu, basakta basakçık sayısı, basakta tane sayısı, basakta tane ağırlığı, tane eni, tane boyu, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, gluten oranı, gluten indeks, sedimantasyon değeri, gecikmeli sedimantasyon ve sertlik özellikleri bakımından istatistik olarak önemli düzeyde farklılıklar belirlenmistir. Bu farklılıklar, bu özellikler bakımından varyasyon olduğunu göstermektedir. Bu durum ıslah programları için bu iki genotipin gen kaynağı olabileceğini göstermektedir. Özelliklerin çoğu için belirlenen yüksek kalıtım dereceleri, bu iki melezin bu özellikler için çevreden az etkilendiğini göstermektedir. ?ncelenen özelliklerde ulasılan değerler, her iki genotipinde gelistirildiği kosullara benzer alanlarda yüksek verimli olabileceklerini, çoğu kalite özelliklerinin yeterince yüksek olduğunu, paçala girdiklerinde un ve hamur özelliklerini olumlu yönde etkileyeceklerini de göstermistir. Sulu kosullar için gelistirilen bu iki genotipten ?Knc 97 x Bez 1? sulama sayısının ikiden fazla olacağı yerlerde ilk seçenek olarak dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Two variety candidate (ESOGÜZF1 and ESOGÜZF2) obtained grow crossing between winter bread wheat cultivars Bezostaja 1 and Dağdas 94 as male and Kınacı 97 as female parents which have wide growing areas in Central Anatolia Region were planted at research field of Eskisehir Osmangazi Üniversity Faculty of Agriculture in randomize complete block experimental design with four replications in 2005-2006 growing season. Variety candidates and three cultivars, which are also controls, were evaluated for plant height, spike lenght, spikelet number per spike, grain number per spike, spike weight as yield components; grain thickness, grain width, grain lenght, thousand grain weight as physical quality features; protein content, sedimantation value, modified sedimantation value, gluten content, gluten index and hardness as chemical and technologic features. Statisticaly significant differences were found between two variety candidate for plant height, spike lenght, grain weight per spike, grain width, grain lenghet, thousand kernel weight, protein content, gluten content, gluten index, sedimantation value, modified sedimantation and hardness features. These are indicates for variatios for the features investigated. So the candidates can be gene sources for breeding programs. High heritability levels are indicate that the candidates were affected little by environment. The levels of values reached for the investigated features showed that the candidates will be high yielder under the similar conditions as they improved, their most quality characteristics are high-enough and also positively effectes of flour and dougt charecteristcs if placed in mixture. From these two candidates which were improved for irrigated conditions, Knc 97 x Bez 1 should be considered as first alternative.