İlköğretim matematik öğretiminde tasarlanan Web destekli öğretim materyaline ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on Web based learning material designed for mathematics education in primary school
  1. Tez No: 200745
  2. Yazar: MESUDE GÜLDEN OKUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYTAÇ KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Matematik, Science and Technology, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Ögretimi, Yapılandırmacı Yaklasım, Web Destekli Ögretim, Mathematics Education, Constructivism, Web Based Education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
nsan hayatının her alanında kendisini gösteren bilisim teknolojilerindeki hızlı gelisim, bireylerin ögrenme ihtiyaçlarının karsılanmasında bu teknolojilerin kullanılması gereksinimini dogurmustur. Ögrenme ortamlarında teknolojinin kullanılması, ancak hedef kitleye uygun ögretim materyali tasarımı ile mümkün olmaktadır. Bu baglamda web destekli ögretim materyali tasarımı daha da önem kazanmaktadır. Bu çalısmada yapılandırmacı yaklasım ögretim ilkeleri dikkate alınarak ilkögretim 6. sınıf ?statistik ve Olasılık? ünitesinin ögretimine yönelik olarak bir web destekli ögretim materyali tasarlanmıs ve degerlendirmeye sunulmustur. Materyal hazırlanırken Macromedia Dreamweaver 8, Fireworks 8, Adobe Photoshop CS2, QuizMaker2.0, Microsoft Office Clip Organizer, CuteFTP Professional 6.0, Swiff Chart 3.0 programları kullanılmıstır. Gelistirilen materyal son halini aldıktan sonra Eskisehir ili MLO'nda (Müfredat Laboratuar Okulları) görev yapan tüm matematik ögretmenleriyle görüsülerek, hazırlanan materyal tanıtılmıstır. Materyalin degerlendirilmesi için ögretmenlere literatürdeki kaynaklardan yararlanılarak gelistirilen 40 maddelik anket uygulanmıstır. Anket uygulandıktan sonra elde edilen veriler frekansları ve yüzdeleri hesaplanarak analiz edilmistir. Elde edilen bulgulara göre hazırlanan web destekli ögretim materyalinin sınıf içi ve sınıf dısı ortamlarda kullanılması uygun bulunmustur. Ayrıca farklı ögretim materyallerinin ögrencinin ögrenme istegini arttıracagı sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The rapid improvement of information technology is seen in all fields of human life and the use of this technology requires to meet individuals? learning needs. The use of technology in learning environment is just possible with teaching material design which is suitable with target mass. In this process, web based teaching material design becomes more important. In this research, constructive approach teaching principles are taken into consideration in teaching ?Statistics and Probability? unit in Primary 6th class, a web based teaching material has designed and offered for evaluation. While preparing the material, Macromedia Dreamweaver 8, Firework 8, Adobe Photoshop CS2, QuizMaker 2.0, Microsoft Office Clip Organizer, CuteFTP Professional 6.0, Swiff Chart 3.0 programs were used. After making all the updates, the materials were introduced to all mathematics teachers who teach in Curriculum Laboratory Schools. To evaluate the material, a questionnaire that had been prepared by using the sources in the literature and including 40 questions were applied on the teachers. After the completion and collection of the questionnaire, the data were analysed by using frequencies and percentages. The findings showed that the prepared web based teaching material can be both used in class and out of class. In addition, it is seen that different teaching materials increased the student?s learning motivation.