Sıfırlayıcı
Annihilator
- Tez No: 200749
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UMMAHAN EGE ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İdeal bölüm, modül, sıfırlayıcı, İdeal quotient, module, annihilator
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Sıfırlayıcı (Annihilator) üzerine hazırlanan bu tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ideal kavramı, bölüm ideali ve bazı temel özelliklerine yer almaktadır. İkinci bölümde modül kavramı örneklerle incelenerek, modül için bölüm kavramı ve bunun özel hali olan sıfırlayıcı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde modül bölümü kavramı ile yakından ilgili olan çarpımsal R-modüller ve yalın alt modül kavramları ile ilgili bazı sonuçlar verilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise çaprazlanmış modül kavramı tanıtılıp 2-boyutlu cebirler olarak düşünülebilinen çaprazlanmış modüllerin sıfırlayıcısı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis based on Annihilator consist of four chapters. In the first chapter, we give ideal,ideal quotient notions and some basic properties of them. In the second chapter, we exam module concept with the examples and we introduce quotient notion for module and annihilator which is its special case. In the third chapter, we give multiplication R-modules which is closely related quotient for module. In the four chapter, crossed module and actor crossed module are stated. Using actor crossed module, annihilator of the crossed module which is considered as 2-dimension algebra is given