Bir birleşik enerji sisteminde güneş enerjisi desteğinin araştırılması
The investigation of solar energy support in a combined energy system
- Tez No: 201012
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak kaynaklı ısı pompası, günes enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası, günes enerjisi, Ground source heat pump, solar assisted ground source heat pump, solar power
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günes, dünyamızın en önemli enerji kaynağıdır. Yeryüzündeki hemen hemen tüm canlıların günes olmadan hayatta kalması olanaksızdır. Bu çalısmada, kolektörler yoluyla direkt olarak günes enerjisinden yararlanmanın yanında, topraktaki yıl boyunca hava sıcaklığından daha stabil olan ısıl enerjiden de toprak kaynaklı ısı pompası vasıtasıyla yararlanmak amaçlanmıstır. Isı pompası sistemleri, enerji tüketimi hızla artan dünyada yeni ve alternatif bir enerji türü olarak karsımıza çıkmakta, artan enerji fiyatları bu sistemleri gün geçtikçe daha da cazip hale getirmektedir. Isı pompalarının temel prensibi, ısıyı düsük sıcaklık ortamından yüksek sıcaklık ortamına tasımaktır. Toprak kaynaklı ısı pompaları da özetle bu sekilde çalısmakta, yazın toprağı ısının atıldığı yer olarak, kısın ise havadan daha sıcak olması nedeniyle ısının çekildiği yer olarak kullanmaktadır. Bu çalısmada öncelikle sartlandırılacak mahalin ısı kayıp ve kazançları hesaplanmıstır. Birinci durum için binanın yalnızca ısı pompasıyla ısıtılması ve kısmen soğutulması sağlanmıs, ikinci durum için günes enerjisi destekli bir toprak kaynaklı ısı pompası sistemi tesis ederek, bina kullanım suyunun iki adet kolektörle sağlanması, mahallerin ısıtılması için de ısı pompasından yararlanılması sağlanmıstır. Üçüncü opsiyon olarak ise yine birlesik bir sistem kurulup, yirmi bes kollektörle ısı pompasını desteklenmek yoluna gidilmistir. Bu üç opsiyon arasında, günes enerjisinin ısıtmaya ve kullanım suyu ihtiyacına destek oranı irdelenmis, günes enerjisinin toprak ısı değistiricisinin boyunu ne ölçüde değistirdiği üzerinde durulmus, opsiyonların ilk yatırım maliyetleri tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Sun is the most important energy source of our world. Almost all of the lives on the earth can not be alive without sun. In this study, via collectors, directly using the solar energy and, using the energy of the ground which is more stable than the air during all year, via ground source heat pump is aimed. Heat pump systems are being seen as a new and an alternative energy source in the rising enegy consumption trend of the world. Main principle of the heat pump is rejecting the heat from low temperature atmosphere to higher temperature atmosphere. Ground source heat pumps also working with this principle, in heating season using ground a place to reject the heat, in cooling season using ground a place to deliver the heat. In this study, first, heat loss and heat gains of the buiding to be conditioned have been calculated. In the first case, heating and partially cooling of the building have been supplied, for the second case, with establishing a solar assisted heat pump, domestic hot water need of the building have been supplied by two solar collectors and heating of the building have been supplied by the ground source heat pump. As a third option, with establishing a combined system -like the second option- with twenty five solar collectors, supporting the heat pump have been chosen. Between these three options, support ratio of solar power to domestic hot water need and space heating need have been considered, the effect of solar power to the ground heat exchanger?s length have been indicated and the investment costs of the options have been calculated.