Entegre kalite yönetim sistemleri ISO 9001:2000, ISO 14001 ve OHSAS 18001
Integrated quality management systems ISO 9001:2000, ISO 14001 and OHSAS 18001
  1. Tez No: 201210
  2. Yazar: ALİ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. NUMAN DURAKBAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Müşteri Memnuniyeti, Kalite Yönetim Sistemi, Avrupa Birliği, Çevre Politikası, Entegre Kalite Yönetim Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Quality, Customer Satisfaction, Quality Management System, European Comminty, Environment Policy, Integreted Quality Management System, Occoputional Health and Safety
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde Dünya ve Türkiye de birçok işletme tarafından uygulanmakta olan ISO9001 Kalite Yönetim Sistemi, işletmelerin ürün ve hizmetleri ile farklılık yaratarak müşteri beklentilerini tamamen veya beklentilerin ötesinde karşılayarak müşteri memnuniyeti sağlamayı amaçlamaktadır. Ürün ve hizmetler sağlanırken, çoğunlukla iş sürekliliğini sağlayacak koşullar ile ürünün çevresel sorunlarının boyutlarının ihmal edildiği bilinen bir gerçekliktir. Kalite Yönetim Sistemleri'nin müşteri ve pazar açısından önemi giderek artmakta ve işletmelerin müşteri, çevre ve çalışan odaklı yaklaşımı her koşulda sağlıklı bir ömür sürdürmelerini güvence altına almaktadır. Bu çalışmada giriş bölümü ile ikinci bölümde Kalite ve Kalite Yönetim Sisteminin ne olduğu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Avrupa Birliği(AB) ve AB çevre politikalarının hükümet ve işletme politikalarına dönük istekleri ile özellikle AB çevre politikaları ve Çevre Yönetim Sistemi(ÇYS) yaklaşımı ve ÇYS araçları ele alınmıştır. Dördüncü bölümde Kalite Yönetim Sistemleri genel olarak ele alınmış, özet işleyişi ve işletmeler açısından faydaların ne olduğu belirtilmiştir. Beşinci bölümde Entegre Kalite Yönetim Sistemi oluşturulması için Kalite, Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri gereksinimleri belirtilmiştir. Bu standartları işletmelerin nasıl uygulayacağı ve gerekli şartlar belirtilmiş ve Entegre Kalite yönetim sistemi kurulurken yönetim sistemleri arası uyum gösterilmiştir. Altıncı bölümde Entegre Kalite Yönetim Sisteminin, raylı sistemler ile yolcu taşımacılığı yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ulaşım A.Ş. uygulaması, yapılan çalışmalar ve belgelendirme süreci anlatılmıştır. Sonuç bölümünde ise teorik ve pratik EKYS çalışmalarının işletmelere neler kazandırabilecekleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Quality Management System, ISO 9001, which is applied by many companies in the world and in Turkey at present aims at providing Customer Satisfaction by meeting their expectations or beyond their expectations by helping the companies to create differences with their services and products. It is an obvious fact that the conditions enabling the continuity of the business and environmental dimensions of the product are mostly neglected when providing the products and services. The importance of the Quality Management Systems for the customer and market increases every other day, and the environment,customer and employee oriented approach of the companies enable them to lead a healthy lifetime under every condition. In this study, Quality and Quality Management System is explained in the introduction and second section. In section 3, the demands of European Union from the governments and companies and EU?s environmental policies are studied. Especially, EU?s environmental policies, Environment Management System Approach and the factors of Environment Management Systems are studied. In section 4, Quality Management Systems are studied in general and operational summary and the benefits for the companies are studied. In section 5, the prerequisities of Occupational Health and Safety to form Integrated Quality System are stated. It is also stated how companies can put those standarts into practise and the necessary conditions are expressed and Inter-Systems Management harmony when Integrated Quality Management System is set up. In section six, the application of Quality Management System by Ulasim A.S., a member of Istanbul Metropolitan Municipality and carrying passengers via rail system, their Works, documentation and certification process is stated. In the final section, it is evaluated what the companies can gain through theoretical and practical Integrated Quality Management System studies