Tiyokzanton-benzotriazol tek bileşenli fotobaşlatıcı sentezi ve fotopolimerizasyondaki etkinliğinin incelenmesi
The synthesis of thioxanthone-benzotriazole as a one component photoinitiator and the investigation of this initiator in photopolymerization
- Tez No: 201438
- Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS ARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotobaslatıcı, serbest radikal polimerizasyonu, 3H-5-Tiya-1, 3-triazasiklopenta[ b]antresen-10-on (TX-BT), fotopolimerizasyon, Photoinitiator, free radical polymerization, 3H-5-Thia-1, 3-triazacyclopenta[ b]anthracene-10-one (TX-BT), photopolymerization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tiyokzanton türevi bir fotobaslatıcı olan 3H-5-Tiya-1,2,3-triaza-siklopenta[b]antresen-10-on (Tiyokzantonbenzotriazol ? TX-BT) sentezlendi ve karakterize edildi. TX-BT tek bilesenli fotobaslatıcı karakterine sahiptir. Metil metakrilat monomerinin fotopolimerizasyonu Dimetilformamit içinde, TX-BT'nin farklı konsantrasyonlarında hem hava hem de azot atmosferinde NMDEA varlıgı ve yoklugunda gerçeklestirildi. Kürlestirme islemleri, çok fonksiyonlu akrilatlardan olan Trimetilolpropantriakrilat (TMPTA) ve Epoksi akrilat + %25 Tripropilenglikoldiakrilat (EA + TPGDA) için üç farklı fotobaslatıcı konsantrasyonunda, NMDEA varlıgında Foto-Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (P-DSC) ile gerçeklestirildi. Aynı formülasyonlar, 12 ? kalınlıgında film halinde aydınger kagıtları üzerine kaplandı ve gözle görülür bir deformasyon kalmayıncaya kadar hızı 15-50 m/dak Mini UV-Kür ünitesinden geçirilerek kürlestirildi. NMDEA varlıgında çok fonksiyonlu akrilatların polimerizasyon hızlarını ve % dönüsümlerini hesaplamak için de Zamana baglı Fourier Dönüsümlü Infrared Spektroskopisi (RT-FTIR) kullanıldı. TX-BT' nin fotobeyazlasması belirli zaman aralıklarında orta basınçlı civa lambası ile aydınlatılarak yapıldı. NMDEA varlıgında 120 saniye aydınlatmadan sonra TX-BT' nin tamamen tükendigi görüldü. 380 nm' de uyarılan örnegin uyarılma ve emisyon spektrumu beklenildigi gibi birbirinin ayna görüntüsü olarak elde edildi ve difenilantrasen standart olarak kullanılarak floresans kuvantum verimi fF= 0.178 olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
3H-5-Thia-1,2,3-triaza-cyclopenta[b]anthracene-10-one (TX-BT) was synthesized as a novel photoinitiator based on thioxanthone structure. TX-BT has one component photoinitiator character. Photopolymerization experiments were performed for Methyl methacrylate (MMA) as monomer by using of various concentrations of TX-BT in Dimethylformamide (DMF) with or without N-Methyldiethanolamine in either air or nitrogen atmosphere. NMDEA were added for the formulatios where experiments were performed under air. Photocuring of multifunctional acrylates were also performed for Trimethylolpropanetriacrylate (TMPTA) and Epoxyacrylate (EA + % 25 Tripropyleneglycoldiacrylate) at three different concentrations of TX-BT in the presence of NMDEA by using of Photo Differantial Scanning Calorimeter (Photo- DSC). The same formulations were coated on tracing paper as a 12 ? thickness and cured until no visible deformation was observed by Mini-UV-Cure Unit; the speed of belt of Mini-UV-Cure Unit was employed as 15-50 m/min . Real Time Fourier Transform Infrared Spectroscopy (RTFTIR) were also used to find out the rate of polymerization and conversion percentages of multifunctional acrylates with TX-BT in the presence of NMDEA. Photobleaching of TX-BT were recorded for certain period of irradiation time by using of medium pressure mercury lamp. It was observed that TX-BT consumed totally after 120 seconds irradiation time in the presence of NMDEA. Fluorescence quantum yield was calculated as fF= 0.178 when diphenylanthracene was used as standard and excitation and emission spectrum of TX-BT was obtained as mirror image of each other when solution was excited at 380 nm.