X-ray and timing properties of anomalous X-ray pulsar 1e 2259+586
Anormal X-ışın atarcası 1e 2259+586'nın X-ışın ve zamanlama özellikleri
  1. Tez No: 201748
  2. Yazar: SİNEM ŞAŞMAZ MUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN BAYKAL, YRD. DOÇ. DR. SITKI ÇAĞDAŞ İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: neutron stars, anomalous X-ray pulsars, 1E 2259+586, X-rays, burst, Chandra, XMM and RXTE spectral analysis, RXTE timing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezde XMM EPIC PN, RXTE PCA ve Chandra ACIS kamera ve detektörleri ile gözlemlenen anormal X-ı¸sın atarcası 1E 2259+586'nın spektrel ve zamanlama degiskenlikleri sunulmaktadır. 11 Ocak 2000 tarihli ACIS gözleminin analiz sonuçlarını sunduk. Patlamadan önce ve sonra yapılan iki XMM gözleminin spektrel parametrelerini atım fazına göre inceledik. Patlamadan önceki iki XMM gözlemi ve sonraki üç XMM gözleminin atım profillerini çalıstık. Elde edilen sonuçlar Patel ve ark. (2001) ve Woods ve ark. (2004) tarafından bulunan sonuçlar ile uyumludur. Patlama süresince spektrel parametrelerdeki degi¸simi yıldızın spin de ˘ gi¸sim hızına ˘ göre arastırdık. Uzun dönemli spektrel, frekans ve yava¸slama hızı degi¸simlerini 98 ˘ RXTE ve 4 XMM gözlemini içeren 1996 ve 2006 yılları arasında ara¸stırdık. Fakat, daha önce yayınlanan (Woods et al. 2004) patlama zamanı hariç diger zamanlarda ˘ hiçbir degi¸sim bulamadık. Patlama sırasında, spin degisim hızında ve akıda artıs ile foton indeksin azaldıgını dogruladık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we present the spectral and timing variabilities of anomalous X-ray pulsar 1E 2259+586 observed with European Photon Imaging PN Camera (EPIC PN) on board X-ray Multi Mirror Mission (XMM), Proportional Counter Array (PCA) on board Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) and Advanced CCD Imaging Spectrometer (ACIS) on board Chandra X-ray Observatory. We presented the results of spectral analysis of 2000 January 11 ACIS observation. Pulse phase spectroscopy was performed on two XMMobservations before and after the outburst. Pulse profiles of two XMM observations before the outburst and three XMM observations after the outburst were studied. Results are consistent with the those presented by Patel et al. (2001) and Woods et al. (2004). We searched for the spectral variations versus spin rate during the outburst. Longterm spectral, frequency and spin-down rate variations are presented between 1996 and 2006 including 98 RXTE and 4 XMM observations. However, except outburst iv region (Woods et al. 2004) no significant spectral and spin rate variabilities were seen. Around the outburst region we confirmed the spectral hardening with increasing spin rate and flux.