The effects of 5E learning cycle model based on constructivist theory on tenth grade students' understanding of acid-base concepts
Yapılandırıcı yaklaşım teorisine dayalı 5E öğrenme döngüsü modelinin onuncu sınıf öğrencilerinin asit ve bazlarla ilgili kavramları anlamalarına etkisi
- Tez No: 201808
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E Ögrenme Döngüsü Modeli, Geleneksel Yöntem, Asitler ve Bazlar, Kimya Dersi Tutum Ölçegi, Bilimsel slem Becerisi, 5E Learning Cycle, Traditionally Designed Chemistry Instruction, Acids-Bases, Attitude Towards Chemistry as a School Subject, Science Process Skill
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısmanın amacı yapilandirici yaklasım teorisine dayalı 5E ögrenme döngüsü modelinin onuncu sınıf ögrencilerinin asit ve bazlarla ilgili kavramları anlamalarına etkisini geleneksel yöntem ile karsılastırmaktır. Aynı zamanda, ögretim yönteminin ögrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarına etkisi de arastırılmıstır. Bu çalısma Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde 2004-2005 bahar döneminde gerçeklestirilmistir. Çalısmaya, aynı kimya ögretmeninin iki ayrı onuncu sınıfındaki altmıs ögrenci katılmıstır. Sınıflar kontrol grubu ve deney grubu olarak rastgele seçilmistir. Kontrol grubunda geleneksel yöntem kullanılırken deney grubunda 5E ögrenme döngüsü modeli kullanılmıstır. Ögrencilerin asit-bazlarla ilgili kavramları anlama düzeylerini ölçmek için Asit-Baz Kavramları Basarı Testi her iki gruba öntest ve son-test olarak uygulanmıstır. Ek olarak, ögrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarını belirlemek için Kimya Dersi Tutum Ölçegi ve bilimsel islem becerilerini belirlemek için Bilimsel slem Beceri Testi her iki gruba da uygulanmıstır. vii Arastırmanın hipotezleri ortak degiskenli varyans analizi (ANCOVA) ve ttest kullanılarak test edilmistir. Sonuçlar yapılandırıcı yaklasım teorisine dayali 5E ögrenme döngüsü modelinin asit-bazlarla ilgili kavramların anlasılmasında daha grouptaki ögrenciler etkili oldugunu göstermistir. ki grouptaki ögrenciler de kimya dersine yönelik istatiksel olarak esit gelisim göstermistir. Bilimsel islem becerisinin de ögrencilerin asit-bazlarla ilgili kavramlari anlamalarına istatiksel olarak anlamlı katkısı oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to compare the effectiveness of 5E learning cycle model based on constructivist theory approach over traditionally designed chemistry instruction on ninth grade students? understanding of acid-base concepts. Sixty tenth grade students from two classes of a chemistry course taught by the same teacher in Ankara Atatürk Anatolian High School 2004-2005 spring semester were enrolled in the study. The classes were randomly assigned as control and experimental groups. Students in the control group were instructed by traditionally designed chemistry instruction whereas students in the experimental group were taught by the instruction based on 5E learning cycle model. Acid-Base Concepts Achievement Test was administered to both groups as a pre-test and posttest in order to assess their understanding of concepts related to acid-base. Students were also given Attitude Scale Toward Chemistry as a School Subject at the beginning and end of the study to determine their attitudes and Science Process Skill Test at the beginning of the study to measure their science process skills. v The hypotheses were tested by using analysis of covariance (ANCOVA) and t-test. The results indicated that instruction based on constructivist approach caused significantly better acquisition of scientific conceptions related to acid-base. Students in both groups showed statistically equal development in attitude toward chemistry as a school subject. In addition, science process skill was a strong predictor in understanding the concepts related to acid-base.