Mobility and power aware data interest based data replication for mobile and hoc networks
Gezgin tasarsız ağlarda hareketlilik ve güç bilinçli veri ilgisi tabanlı veri yedekleme
- Tez No: 201870
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLİM BOZYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Gezgin Tasarsız Aglar, Veri Yedeklemesi, Veri Erisilebilirligi, Güç Bilinçli, Veri lgisi Tabanlı, Mobile Ad Hoc Network, Data Replication, Data Accessibility, Power Aware, Data Interest Based
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Veri yedeklemesi gezgin tasarsız ag (GTA) uygulamalarındaki zorlayıcı konulardan biridir. Güvenilir olmayan kablosuz iletisim, gezgin araçların sınırlı kaynak kapasiteleri geleneksel veri yedekleme tekniklerini GTA için geçersiz kılmaktadır. Sık ag bölünmeleri ve beklenmedik ayrılmaların ele alınması gerekmektedir. Bu tez çalısmasında, hareketlilik ve güç bilinçli, veri ilgisi tabanlı yeni bir veri yedekleme yaklasımı sunulmaktadır. Esas amaç, görev kritik yapıda olusturulmus gezgin grup üyeleri için veri erisilebilirliginde iyilestirme saglamaktır. Dügümlerin hareketlilik ve veri ilgi yaklasımlarındaki benzerliklerine dayandırılan gruplama mantıgı kullanılmıstır. Bunun yanı sıra, veri erisim sıklıgı ve veriler arası iliski bilgileriyle birlikte gezgin dügümlerin kalan enerjileri ve kalan hafıza kapasiteleri göz önünde bulundurularak yapılan bir yedek yerlestirim yöntemi incelenmistir. Önerilen veri yedekleme yaklasımının basarım analizi; veri erisilebilirlik, önbellek erisim oranı ve trafik ölçümlerine göre gerçeklestirilmistir. Sadece hareketlilik bilinçli gruplama yöntemine kıyasla ek olarak veri ilgisi tabanlı gruplamanın getirdigi iyilestirmeler gözlenmistir. Güç bilinçli yedek yerlestirme yönteminin yararları deneysel benzetimlerle gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
One of the challenging issues for mobile ad hoc network (MANET) applications is data replication. Unreliable wireless communication, mobility of network participators and limited resource capacities of mobile devices make conventional replication techniques useless for MANETs. Frequent network divisions and unexpected disconnections should be handled. In this thesis work, a novel mobility and power aware, data interest based data replication strategy is presented. Main objective is to improve data accessibility among a mission critical mobility group. A clustering approach depending on mobility and data interest patterns similarities is introduced. The investigated replica allocation methodology takes care of data access frequency and data correlation values together with mobile nodes? remaining energy and memory capacities. Performance of the proposed approach is analyzed in terms of data accessibility; cache hit ratio and traffic metrics. Improvements are observed by data interest based clustering in addition to mobility awareness over sole mobility aware clustering. Advantages of power aware replica allocation are demonstrated by experimental simulations.