Examinees' perceptions about an online assessment center and an online assessment tool: A case study
Çevrim içi sınav merkezi ve çevrimiçi değerlendirme aracı hakkındaki kullanıcı algıları: Durum çalışması
- Tez No: 201893
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YAŞAR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilisim seviye tespit sınavı, çevrimiçi sınav, bilgisayar tabanlı sınav, çevrimiçi sınav merkezi, Computer literacy assessment, online assessment, computer based assessment, online assessment center
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalısmada, sınava girenlerin çevrimiçi sınav merkezi ve bir çevrimiçi degerlendirme aracı hakkında algıları arastırılmıstır. Katılımcılar ODTÜ SEM (Orta Dogu Teknik Üniversitesi Sürekli Egitim Merkezi)'de bir bilgisayar yetkinlik sertifika sınavına (Bilisim Seviye Tespit Sınavı, BSTS) bu amaca yönelik tasarlanmıs bir çevrimiçi sınav merkezinde girmislerdir. Veriler 117 katılımcı ve 7 uzmandan toplanmıstır. 117 katılımcı ?Kullanıcı Degerlendirme Anketi?ni doldurmus, 117 katılımcının 43'ü ve 7 uzman ile görüsmeler yapılmıstır. Bu görüsmeler, 7 katılımcı ve 7 uzman ile yüz yüze, kalan 36 katılımcı ile odak grup görüsmesi (6 katılımcıdan olusan) olarak gerçeklestirilmistir. Arastırma sonuçları betimsel istatistik, frekans dagılımları ve katılımcı ve uzman görüsleri aracılıgı ile sunulmustur. vii Arastırma sonuçları göstermistir ki sınava girenler, çevrimiçi sınavı ve çevrimiçi sınav merkezini sınav vermek için uygun olarak algılamısladır. Ancak, hem katılımcılar, hem de uzmanlar çevrimiçi sınav aracının kullanıcı arayüzünde degisiklikler yapılmasını önermislerdir. Ayrıca, Bilisim Seviye Tespit Sınavı'nın da daha gerçekçi olmasını önermislerdir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the examinees? perceptions about an online assessment tool and an online assessment center. In this study, a computer literacy exam (Bilisim Seviye Tespit Sınavı, BSTS) was delivered in purposively designed environment, an online assessment center, at CEC, METU (Continuing Education Center, Middle East Technical University). The data were collected from 117 participants through the ?User evaluation questionnaire?, in depth interviews with 43 examinees and 7 experts. 7 participants and the experts were interviewed individually while the rest 36 participants were interviewed in 6 focus groups (composed of 6 examinees). Descriptive statistics, frequency distributions and comments of participants and experts were used to express the results of the study. v The results showed that the examinees perceived the online assessment tool and the online assessment center suitable for delivering online assessments. However, both participants and experts reported that a few changes could be done to the interface of online assessment tool. They also suggested that the computer literacy assessments be more authentic.