Screening of genetic modification in tomato seeds and identification of genetically modified ripening delayed tomato seeds
Domates tohumlarında genetik modifikasyon taraması ve genetiği değiştirilmiş raf ömrü uzatılmış domates tohumlarının tespiti
  1. Tez No: 201926
  2. Yazar: SELDA TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. G. CANDAN GÜRAKAN, PROF. DR. MAHİNUR AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Ziraat, Biotechnology, Food Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: GDO tespiti, domates tohumu, raf ömrü uzatılmış, Sam-k geni, kesik PG geni, GMO detection, tomato seeds, delayed ripening, Sam-k gene, truncated- PG gene
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Domates, böceğe karşı direnç ya da olgunlaşmayı geciktirmek gibi nitelikler kazandırmak amacı ile genetik olarak değiştirilmiştir. Bu çalışmada, pazarlardan ve marketlerden toplanan 25 domates tohumu, transgenik bitkilerde yaygın olarak kullanılan NptII Kanamisin direnç, Nos terminatör ve 35S promotör gen bölgeleri hedeflenerek genetik modifikasyonun tespiti için taranmış ve sonra olgunlaşması geciktirilmiş domates tohumları tanımlanmaya çalışılmıştır. F tipi kesik-PG geni ve Sam-k geni genetiği değiştirilmiş olgunlaşması geciktirilmiş domates tohumlarının göstergesi olarak seçilmiştir. 25 tohumdan CTAB metodu ile DNA izolasyonu yapılmış, izole edilen DNA örneklerinin değişik primer setleri ile çalışılması sonucu tutarlı sonuç veren primer setleri, bu örneklerin rutin PZR analizleri için kullanılmıştır. Konvansiyonel PZR ile tarama çalışmalarında 4 örnek, 35S, Nos ve NptII primer setleri yükseltgenmiştir. Diğer örneklerden 3 tanesi 35S ve Nos primerleri ile 2 tanesi ise sadece 35S primer seti ile yükseltgenmiştir. Diğer örneklerden 1 tanesi Nos, NptII ve Sam-k primerleri ile yükseltgenme göstermiş ve Sam-k primeri ile yükseltgenen bu örneğe ait PZR ürününün sekans sonucunun T3 kolifajının Samase geni ile yüksek düzeyde benzerlik göstermesi, örneğin 35 1 N olarak tanımlanmasını sağlamıştır. F tipi kesik PG genine hiçbir örnekte rastlanmamıştır. Bu çalışma, genetiği değiştirilmiş domateslerde yaygın olarak kullanılan gen bölgelerinin varlığını ortaya koysa da, genetiği değiştirilmiş olgunlaşması geciktirilmiş domates tohumlarının konstrakta özgü ya da konstrakt ile genomik DNA bağlanma noktasına özgü teknikler kullanılarak teyit edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Tomato has been genetically modified for providing properties such as insectresistance or delayed-ripening. Tomato seeds purchased from several bazaars and markets were screened for the presence of genetic modification by targeting NptII kanamycin resistance, Nos terminator, and 35S promoter gene regions which are the most commonly transformed gene regions in transgenic plants, and then ripeningdelayed tomato seeds were tried to be identified in this study. F type truncated-PG gene and Sam-k gene were selected as the indicator of genetically modified ripening delayed tomatoes. DNAs of 25 seed samples were isolated by CTAB method and examined with several primer pairs, and the primer sets that provided consistent results were selected to conduct routine testing by PCR analysis of the samples. In screening analysis via conventional PCR, amplifications 4 samples were amplified with 35S, Nos and NptII primer sets. Among other samples, 3 of them were amplified with 35S and Nos primer sets and 2 of them were amplified only with 35S primer set. The amplification was observed with Nos, NptII and Sam-k primers in one sample and this sample was identified as 35 1 N, since the sequence result of the PCR product amplified with Sam-k primers showed high homology with the Samase gene of T3 Coliphage. F type truncated- PG gene was not observed in any of the samples. Although this study demonstrates the presence of commonly used gene regions in genetically modified tomatoes, further analysis of the genetically modified ripening delayed tomato seeds via construct specific or event specific PCR techniques is needed for confirmation.