Mercimek genomunun FLP, RAPD, ISSR ve bazı morfolojik markörler kullanarak haritalanması
Mapping of lentil genome by using FLP, RAPD, ISSR and some morphological markers
  1. Tez No: 202065
  2. Yazar: ŞEHNAZ ÖZATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN TANYOLAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Mercimek, genetik markörler, AFLP, haritalama, Lens culinaris Medic, genetic markers, AFLP, mapping
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Lens culinaris Medic. (mercimek) bitkisinin genomuna ait bağlantı genom haritasının elde edilmesi amaçlanmıştır. Genom haritasında AFLP, RAPD, ISSR ve morfolojik markörler kullanılmıştır. Çalışmada WA8649041 ve Precoz ebeveynlerin çaprazlanmasıyla elde edilmiş 93 adet rekombinant hat (Rekombinant Inbred Lines, RILs) kullanılmıştır. 178 adet AFLP markörü tespit edilmiştir. 178 AFLP, 192 RAPD, 18 ISSR ve 3 morfolojik marker olmak üzere toplam 391 adet DNA marköründen 166 adeti ile bağlantı genom haritası yapılmıştır. Sonuçta, toplam 11 tane bağlantı (linkaj) grubu elde edilmiştir. Elde edilen haritanın toplam büyüklüğü 2091.5 cM olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a linkage genome map of Lens culinaris Medic. (lentil) was aimed to construct using AFLP, RAPD, ISSR and morphological markers. Genetic material, consisted of 93 Recombinant Lines (Recombinant Inbred Lines, RILs), was developed from WA8649041 and Precoz crosses. A total of 178 AFLP, 192 RAPD, 18 ISSR and 3 morphological markers were detected. Out of these, 166 DNA markers were able to be mapped in the lentil genome. As a result total of 11 linkage groups was constructed with spanning 2091.5 cM of the genome.