Co-60 radyoterapi cihazlarının su fantomundaki doz dağılımlarının Monte Carlo Yöntemi ile elde edilmesi
Obtained dose distribution for Co-60 teleteraphy units usig Monte Carlo Method in water phantom
  1. Tez No: 202267
  2. Yazar: CUMHUR GÖKHAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Monte Carlo simülasyon, su fantomu, yüzde derin doz, doz profili, Monte Carlo simulation, water phantom, percent depth dose, dose profile
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmada Cobalt-60 teleterapi cihazlarından yayınlanan fotonların sudaki doz dağılımları oluşturulup, bu fotonların fiziksel parametrelerinin etkilerini incelemek için bir Monte-Carlo programı geliştirildi. Çalışmada yalnızca iki olayı göz önüne aldık. Bunlar medikal tedavi için öngörülen enerji seviyelerindeki fotonlar için geçerli olan fotoelektrik olay ve Compton saçılmasıdır. Programda sudaki doz dağılımı simülasyonu için bir nokta kaynak tasarlandı. Doz profilleri ve yüzde derin doz eğrileri maksimum dozun soğuruldu derinlik olan dmax (0.5 cm)'da hesaplandı. 30×30×30 cm3 su fantomunda doz profilleri için 108 parçacık ve yüzde derin doz eğrileri için 107 parçacık takip edildi. Simülasyon sonuçları literatürdeki değerler ile karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçlarla deneysel sonuçlar arasında iyi bir uyum gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, a Monte Carlo simulation programme was developed for the effects of the physical parameters of photons from Cobalt-60 teletherapy units on the dose distribution in water. We take into account only two processes: photoabsorption and Compton scattering of photons, a justifiable assumption for medical theraphy energy range. In order to simulate the dose distribution in water, a point source was designed . Dose profiles and percent depth dose (%DD) curves were calculated at dmax (0.5 cm). About 108 histories for dose profiles and 107 histories for %DD curves were followed in a 30×30×30 cm3 water phantom. The simulation results were compared with the literature. The results shown good agreement with experimental results.