Tabakalı kompozit çubuklarda yanal yük etkisi ile oluşan burkulma
Surveying buckling with the effect of lateral load at laminated composite beam
- Tez No: 202406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yanal burkulma, kompozit kiriş, dairesel delik, sonlu elemanlar
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, dairesel delikli tabakalı kompozit kirişlerde, burkulma davranışları araştırılmıştır. Kiriş bir ucundan ankastre olarak mesnetlenmiş, diğer ucundan düşey doğrultuda yanal yük uygulanmıştır. İlk olarak deliksiz kirişlerde yanal kritik burkulma yükleri teorik, deneysel ve nümerik olarak elde edilmiştir. Daha sonra, kirişin ortasında dairesel delik bulunması halinde yapılan deneylerin sonuçları sonlu elemanlar yöntemi sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Elde edilen bu sonuçların birbirine uyumlu olması da kullanılan nümerik yöntemin doğruluğunu göstermiştir. Sonlu elemanlar paket programı ANSYS yardımıyla, kiriş boyutunun, kirişteki dairesel deliğin konum ve boyutlarının yanal kritik burkulma yüküne etkileri farklı fiber yönlendirme açılarına göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the buckling behaviors of the laminated composite beams with circular hole are investigated. The beam is restricted as at one side and the vertical load is applied from the other side. Firstly, the lateral critical buckling loads of beams are obtained theoretically, experimentally and numerically. After that the experimental results of the beam with circular hole in the middle are compared with the finite element analysis results. These results are revealing with data obtained by numerical method. The agreement between the both results shows that the correctness of numerical methods. The effects of beam dimensions and the locations and the dimensions of the circular hole on the critical buckling loads are investigated for different fiber orientations, by using finite elements software program ANSYS. Keywords : Lateral buckling, composite beam, circular hole, finite elements