Lineer olmayan diferensiyel denklemlerin tam çözümleri
Exact solutions of nonlinear differential equations
- Tez No: 202786
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BEKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Tam çözümler, solitonlar, Tanh yöntemi, Sinüs-Kosinüs yöntemi, Exact solutions, Solitons, Tanh method, Sine-Cosine method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalısması dört bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde adi ve kısmi türevli denklemler ve sınıflandırılmaları, lineer olmayan olusum denklemleri ve örnekleri verilmistir. kinci bölümde ise; lineer olmayan olusum denklemlerinin tam çözümlerini bulmak için tanh yöntemi verilerek, bu yöntemin bazı uygulamaları yapılmıstır. Üçüncü bölümde; soliton ve periyodik çözümleri elde etmek için Sinüs-Kosinüs yöntemi verilerek, bilinen lineer olmayan olusum denklemlerine uygulamaları yapılmıstır. Dördüncü bölümde ise; son zamanlarda gelistirilen genellestirilmis tanh yöntemi verilerek, lineer olmayan olusum denklemlerine ve denklem sistemlerine uygulamaları yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis study consists of four chapters. In the first chapter, ordinary and partial differential equations and their classifications, nonlinear evolution equations and their examples are given. In the second chapter, tanh method is introduced in order to find exact solutions of nonlinear evolution equations and some applications of this method is given. In the third chapter, sine-cosine method is defined which is used for obtaining soliton and periodic solutions. Also this method is applied to known nonlinear evolution equations. In the last chapter, tanh method, which is developed recently, is given and applications of this method is shown for nonlinear evolution equations and of equations systems.