Ergonomik bir elektrikli tekerlekli sandalye için dişlisiz ve direkt sürmeli bir elektrik motor tasarımı
Design of a gearless direct drive electric motor for an ergonomic power wheelchair
  1. Tez No: 202908
  2. Yazar: ADİLE AKPUNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN TARIMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli tekerlekli sandalye, Düsük Devirli Yüksek Torklu Motor, Ergonomi, Dislisiz, Power wheelchair, Low speed hight torque motor, Ergonomy, Gearless
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Engelli insanlar için gelistirilecek elektrikli tekerlekli sandalyelerin kullanımı olabildiğince rahat ve esnek olmalıdır, çünkü yasam konforunun artması bir gerekliliktir. Bu çalısmada power assisted olarak adlandırılan hem kol gücüyle çalısan, hem de otomatik sistemli kullanım için ergonomik bir elektrikli tekerlekli sandalye tasarımı önerilmistir. Bu sandalyede kullanılmak üzere dislisiz sistemli, fırçasız sabit mıknatıslı bir DA motor tasarlanmıstır. Tasarlanan bu DA motoru, 610mm çapındaki arka sürücü tekerlek göbeğinde (hub) düsük devirde yüksek tork verecek özellikte elde edilmistir. Sonuç olarak motor tahrik ünitesinin kaplayacağı hacim azaltılmıs, bu durumda power assisted olarak adlandırılan sandalyede ergonomik ve çiftli çalısma düzeneği elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
As it is a necessity to increase the life quality of the disabled, power wheelchairs should be designed to be as comfortable and flexible as possible. In this study, the design of an ergonomic electrical power wheelchair called power assisted powered both by hand and by an automatic system, is proposed. A gearless, brushless, permanent magnet DC motor has been designed for this study. This DC motor has been designed to provide low speed, high torque to the hub of the rear wheel. As a result, the space occupied by the motor drive train has been reduced, and hybrid (hand and automatic powered) system has been realised.