Ankara Harikalar Diyarı Kent Parkı'nın tema park kavramı kapsamında irdelenmesi
Study of Ankara Harikalar Diyarı City Park within the scope of theme park concept
  1. Tez No: 202923
  2. Yazar: SERPİL TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜMER GÜLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tema parklar, Eglence parkları, Ankara Harikalar Diyarı, Theme parks, Amusement parks, Ankara Harikalar Diyarı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kendi içinde her park ve bahçenin ister egitim, ister eglence ve isterse kültürel agırlıklı olsun bir teması vardır. Genellikle hepsinin amacı, insanların bos zamanlarını iyi degerlendirmelerini saglamak, eglendirmek ve eglendirirken de bilgilendirmektir. Gelisen teknolojiyle beraber insanların bos zamanlarını degerlendirme sekilleri de giderek degismeye baslamıstır. Genç nesil merak uyandıran bilgisayar teknolojisine ve görsel canlandırmalara yönelmistir. Bu yüzden tema parkları da sürekliligini koruyabilmesi için hayal gücünün sınırlarını zorlayan aktiviteler ve yenilikler getirmek zorundadır. Bu çalısmada; öncelikle tema park kavramına, planlama ve tasarım ilkelerine, tema park tasarımını belirleyen temel yaklasımlara deginilmistir. Çesitli kaynaklardan elde edilen verilerle genel bir sınıflandırma yapılmıstır. Bu sınıflandırma mümkün oldugunca yurtiçi ve yurtdısı örneklerle desteklenmistir. vi Ankara Harikalar Diyarı Kent Parkı, arastırma alanı olarak seçilmistir. Bu kapsamda, alanda ziyaretçilerle anket çalısması ve gözlemler yapılmıstır. Yetkililerle yüz yüze görüsmelerde bulunularak, yazılı ve sözlü bilgiler elde edilmistir. Arastırma kapsamında ortaya çıkan bulgular ve tema parklarıyla ilgili elde edilen veriler dogrultusunda Harikalar Diyarı tema park kavramı kapsamında irdelenmistir. Yapılan çalısma sonunda ortaya çıkan olumlu ve olumsuz yönler belirtilerek çözüm önerileri getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Whether it is cultural, amusing or educational every park and garden has a theme in itself. Generally their main purpose is to entertain people in a good way by educating them. The ways of spending spare time have changed as a result of developing technology. The young generation has turned to computer technology and visual animation which arouse their curiosities. Because of the theme parks have to get innovations and activities that force the fancy in order to protect their continuities. In this study, the main principles which determined the theme park design, planning and designing principles and theme park concept have been studied. A general classification have been made by using the datas which are taken from various sources. This classification have been supported with national and international samples. viii Ankara Harikalar Diyarı City Park have been chosen as a case area. In this scope there have been made a survey and observations with the visitors in the case area. Written and spoken informations have been taken directly from authorities. Harikalar Diyarı have been studied in the scope of theme park by using all the datas which are obtained during research process. Positive and negative ways which occurred during research phase have been defined and the necessary solutions have been offered.