Tarihi çevrelerde kentsel peyzaj tasarım ilkelerinin belirlenmesi, İstanbul-Zeyrek örneğinde bir irdeleme
Determination of the urban landscape design principles in historical environments and evaluation of the Zeyrek case in İstanbul
- Tez No: 202925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA ÇELİKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi çevre, kentsel koruma, kentsel tasarım, stanbul-Zeyrek, Historical environment, urban conservation, urban design, stanbul-Zeyrek
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Tarihi çevreler, tarihi kent dokuları, kentsel bellegi yansıtan özel alanlardır. Bu alanların yasatılması ve sürdürülebilirliginin saglanması adına korunması ve kentin mevcut yasam kosullarıyla uyumlastırılması gerekmektedir. Kentsel tasarım bu anlamda en etkili araç olmaktadır. Ülke ölçeginden tek yapı ölçegine kadar detaylandırılan kentsel tasarım projeleri, tarihi kent merkezlerinin korunması ve günümüzün yasam kosulları ile bütünlestirilmesi için en uygun ve en dogru çözüm yöntemidir. Zeyrek Bölgesi, Bizans ve Osmanlı Medeniyetleri'nin kültür merkezi olmus, anıtsal yapıları ve sivil mimari örnekleriyle geçmisin izlerini bugüne tasımıs önemli bir tarihi kent merkezidir. Hızlı tüketimin olumsuz etkileri, birçok tarihi çevrede oldugu gibi Zeyrek Bölgesi'nde de kendini yogun bir biçimde hissettirmektedir. Bu nedenle bölgenin tarihi degerlerinin korunması ve iyilestirilmesi, yasam kalitesinin artırılması, eski kültürel ortamların canlandırılması ve fiziksel ve sosyo-kültürel açıdan bütünlesmis uyumlu bir yasam alanına dönüstürülmesi gerekmektedir. Bu baglamda, seçilen arastırma alanına iliskin elde edilen veriler sonucunda, mevcut doku ve sorunlar belirlenmis, geleneksel dokuya uyumun gerçeklestirilmesi ve sosyo-kültürel yasamın gelistirilmesine yönelik kentsel tasarım ve kentsel peyzaj tasarımı önerileri sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Historical settlements and historical urban fabrics are special areas that reflect urban memory. To keep these areas alive and to achieve sustainability, it is necessary that historical environments should be conserved and adapted to existing life conditions in the whole city. Urban design is the most effective tool for this aim. Urban design projects detailed from country scale to building scale are the best tool to conserve historical city center and to adapte them to modern living conditions. The zone of Zeyrek is an important city center being cultural center of Byzantine and Ottoman civilizations and transmitting historical traces with traditional architecture samples from the past to these days. The negative effects of speedy consumption reflect themselves in Zeyrek as in the other historical environments from the destruction and disharmony in the whole built environment point of view. Thus, it is essential that historical values in Zeyrek should be conserved and improved, the quality of life should be increased, cultural atmosphere should be refreshed and the whole region should be transformed to a living area which has physical and socio-cultural harmony. In this concept, by means of datas related to research area, existing urban fabric and problems have been determined and presented suggestions to realize harmony of traditional fabric and to improve socio-cultural life in the region.