Farklı arazi kullanım biçimlerinin toprağın mikrobiyal biyokütle karbon (Cmic) ve azot (Nmic) içeriğine etkisi
The effect of different land uses on the soil microbial biomass carbon (Cmic) and nitrogen (Nmic)
  1. Tez No: 202927
  2. Yazar: İLYAS BOLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: mikrobiyal biyokütle C, mikrobiyal biyokütle N, Cmic/Corg oranı, Nmic/Ntotal oranı, arazi kullanımı, toprak, microbial biomass C, microbial biomass N, Cmic/Corg ratio, Nmic/Ntotal ratio, land use, soil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalısmada, farklı arazi kullanım biçimi (orman, mera ve tarım) altındaki üst toprakların (0?5 cm) mikrobiyal biyokütle C ve N içerikleri chloroform fumigasyon ekstraksiyon metodu kullanarak arastırılmıstır. Aynı zamanda incelenen topraklardaki mikrobiyal biyokütle C ve N ile diger bazı fiziksel ve kimyasal toprak özellikleri arasındaki iliskilerin de ortaya konulması amaçlanmıstır. Bu amaçla, Bartın li Agdacı Köyü civarında yer alan üç farklı arazi kullanım biçimlerinden çalısma alanını temsil edecek sekilde rasgele toplam 45 adet toprak örnegi alınmıstır. Ayrıca toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek için her örnek alandan hacim örnekleri alınmıstır. Toprak örnekleri üzerinde çesitli fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik (mikrobiyal biyokütle C ve N) özellikler belirlenmistir. Toprakların mikrobiyal biyokütle C içerikleri, ortalama olarak orman alanında 1028.29 ?g g-1 ± 192.50 ?g g-1, mera alanında 898.47 ?g g-1 ± 228.64 ?g g-1, tarım alanında 485.10 ?g g-1 ± 105.54 ?g g-1 bulunmustur. Mikrobiyal biyokütle N içerikleri ise ortalama olarak orman alanında 129.99 ?g g-1 ± 45.25 ?g g-1, mera alanında 100.90 ?g g-1 ± 46.10 ?g g-1, tarım alanında 42.60 ?g g-1 ± 14.08 ?g g-1 ölçülmüstür. Basit varyans analizi sonuçlarına göre; arazi kullanım biçimi mikrobiyal biyokütle C ve N içeriklerinde önemli farklılıklara yol açmıstır. Mikrobiyal biyokütle C ve N ile tekstür, organik C, toplam N, kireç içerigi, pH v.b. arasında da istatistiki anlamda iliski bulunmustur. Mikrobiyal biyokütle ile ilgili bilgiler, toprak mikrobiyal toplulugunun ekolojik dinamigini anlamaya yardımcı olur. Yapılan bu arastırma, aynı yetisme ortamı sartları altında, arazi kullanım biçiminin toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerini degistirdigini ve böylece toprakların mikrobiyal biyokütle C ve N içeriklerini etkiledigini göstermistir. Bu arastırma aynı zamanda incelenen topraklarda mikrobiyal biyokütle konsantrasyonlarında gelecekte ortaya çıkabilecek degisiklikleri izlemede karsılastırmalı bir belge olarak da hizmet edecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, microbial biomass C and N of topsoil (0-5 cm) under different land uses (forest, pasture and agricultural lands) were investigated by using chloroform fumigation extraction (CFE) method. This study also aimed to established relationship between microbial biomass C (Cmic)-N (Nmic) and other physico-chemical characteristics of soil . For this purpose, totally forty five (45) soil samples were taken from three different land uses located in the Agdacı Village, Bartın. The additional core samples were collected from each sample sites for determination of other physico-chemical characteristics of the soils. Various physical, chemical, and microbiological (microbial biomass C and N) properties of soil were measured on each soil sample. The average microbial biomass C were found as 1028.29 ?g g-1, 898.47 ?g g-1 and 485.10 ?g g-1, respectively for the forest, pastural, and cultivated soils. As with microbial biomass C, the average microbial biomass N were found as 129.99 ?g g-1, 100.90 ?g g-1 and 42.60 ?g g-1, respectively for the forest, pastural, and agricultural soils. One-Way ANOVA showed a significant difference in microbial biomass C and N among the study areas. Microbial biomass C and N were shown to be significantly correlated to the soils physicochemical properties, such as particle size distribution, organic C, total N, lime content and pH. Information concerning microbial biomass helps an understanding of the ecological dynamics of soil microbial biomass community. Present study clearly showed that land use has a significant effect on microbial biomass C and N in soil by altering natural soil characteristics under the same ecological conditions. This study can also serve as a comparative model for documentation of changes in microbial biomass in the study area over the next several years.