Simülasyon modellemesi ile mobilya üretiminde sistem analizi ve optimizasyonu
System analysis and optimization by simulation modelling in furniture production
  1. Tez No: 202928
  2. Yazar: SEZAR KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMAN KARAYILMAZLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simulation, Queue line, System Modelling, ProModel, Furniture manufacture system
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bilgisayar teknolojilerindeki gelismeye paralel özellikle son on yılda sistem modellemede bilgisayar simülasyonu önemli bir araç haline gelmistir. Bu çalısmada, Batı Karadeniz'de kurulu olan bir panel mobilya imalatı gerçeklestiren fabrika için imalat hattının ProModel 6.0 simülasyon diliyle mevcut sistemin modellenmesi gerçeklestirilmistir. Böylece mevcut imalat hattındaki is istasyonlarının kapasite kullanımı, bos kalma oranları, bekleme zamanları vb. istatistikler elde edilerek kritik is istasyonları ve makineler tespit edilmektedir. Böylece olusturulan model sistem parametrelerindeki muhtemel degisikliklere karsın sistem verimliligi üzerindeki etkilerini ölçmeye imkan tanımaktadır. Aynı zamanda simülasyon modeli programının görsel olarak isletilmesi saglanarak sistem sorumlularının durumu kolayca kavramasına imkan verilmektedir. Anahtar Sözcükler : Simülasyon, Bekleme Hattı (Kuyruk), Sistem Modellemesi, Promodel, Mobilya imalat sistemi
Özet (Çeviri)
Computer simulation has become an important tool in modelling systems in parallel with the improvement in computer technologies especially for the last decade.For the production line of a factory manufacturing panel furniture and located in the West Black Sea Region the existing system of the factory was modelled via the ProModel 6.0 simulation Language. In this study there by the critical work stations and machines were determined through obtaining the capacity usage, unoccupied periods rates and standby times, etc. Of the work stations in production line in hand. The model formed alows measuring the effects of possible changes in system parameters on system productivity. Also, running the simulation model program visually heps system keepers to understand the situation easily.