Farklı ağaç malzemelerden üretilen emprenyeli lamine ağaç malzemelerin ısı iletkenliklerinin belirlenmesi
Determine of thermal conductivity coefficient of produced from different wood materials impregnated laminated veneer lumbers (LVL)
  1. Tez No: 202937
  2. Yazar: CEMAL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Laminated Veneer Lumber, Impregnation, Fiber Direction, Adhesives, Thermal Conductivity Coefficient
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Agaçtan elde edilen kompozit ürünlerin kullanımı her geçen gün artıs göstermektedir. Bu kompozit ürünlerden biride lamine agaç malzemelerdir(LVL). Ülkemizde de lamine agaç malzemelerin kullanımında belirli alanlarda bir artıs görülmektedir. Bu çalısmanın baslıca amacı, emprenye edilmis ve farklı tutkallar kullanılarak yapıstırılmıs lamine agaç malzemelerin ısı iletkenlik katsayılarının belirlenmesidir. Bu amaçla, odun materyali olarak, Sarıçam(Pinus sylvestris) ve Dogu Kayını(Fagus orientalis) odunları emprenye maddesi olarak, Tanalith-C (CCA), Kreozot ve Sodyum Silikat, tutkal olarak, PVAc, D-VTKA ve Üre formaldehit tutkalları kullanılmıstır. Deney örnekleri, 3, 4, 5 katmanlı ve masif sekilde hazırlandıktan sonra yogunlukları ve ısı iletkenlik katsayıları belirlenmistir. Isı iletkenlik katsayılarının belirlenmesinde QTM-500 ısı iletkenlik ölçüm cihazı kullanılmıstır. Isı iletkenlik katsayısı sonuçlarına göre, Dogu Kayını odununun ısı iletkenlik katsayısı degerleri genel olarak Sarıçam odunundan yüksektir. Radyal lif yönü ısı iletkenlik katsayıları, Teget lif yönü ısı iletkenlik katsayılarından ortalama %5-10 yüksektir. Lamine elde etmede kullanılan tutkal türü olarak Üre Formaldehit tutkalı düsük ısı iletkenlik katsayısı degerlerini vermistir. Yalıtkan bir agaç malzeme elde etmek için Üre Formaldehit tercih edilebilir. letken bir agaç malzeme elde etmek için PVAc tutkalı tercih edilebilir. Kullanım amacına göre; yalıtkan bir agaç malzemeye ihtiyaç duyulan yerlerde, Teget yönde Kreozot ile emprenye edilmis, D-VTKA veya Üre Formaldehit tutkalı kullanılarak yapıstırılmıs 3 katmanlı Sarıçam agacından üretilen lamine agaç malzemeler(0.103 Kcal/mh°C) tercih edilebilir. letken bir agaç malzemeye ihtiyaç duyulan yerlerde, Radyal yönde Tanalith-C ile emprenye edilmis, PVAc tutkalı kullanılarak yapıstırılmıs 5 katmanlı Dogu Kayını agacından üretilen lamine agaç malzemeler(0.185 Kcal/mh°C) tercih edilebilir. Anahtar Kelimeler : Lamine Agaç Malzeme, Emprenye, Lif Yönü, Tutkallar, Isı letkenlik Katsayısı
Özet (Çeviri)
The use of composite products gained from wood increase day by day. One of these composite products is laminated veneer lumbers(LVL). In our country, an increase in the use of laminated veneer lumbers in specific fields is seen. Main purpose of this research is to determine thermal conductivity coefficients of laminated veneer lumbers bonded using impregnated and different adhesives. For this purpose, scotch pine (Pinus sylvestris) and oriental beech (Fagus orientalis), as wood material; tanalith-c, creosote and sodium silicate as impregnation material; PVAc, urea formaldehyde and D-VTKA, as adhesives, were used. Experiment samples were prepared in form 3, 4, 5 lamination and massive after exposed their density and thermal conductivity coefficients. QTM-500 thermal conductivity meter device were use of thermal conductivity coefficients for determine. vi ABSTRACT(continued) According to the results of thermal conductivity coefficient, values of thermal conductivity coefficients oriental beech wood are generally higher than that of scotch pine wood. Thermal conductivity coefficient of radial fiber direction, % 5-10 higher that of tangent fiber direction. As the adhesive type used in producing LVL, UF adhesive exposed lower values of thermal conductivity coefficient. UF adhesive producing for insulator a wood material. PVAc can be preferred adhesive producing for conducting a wood material . According to intention of usage; insulator a wood material needed place of importance, laminated wood materials(0.103 Kcal/mh°C) produced from scotch pine tree, tangent direction impregnated with creosote, adhered using UF adhesive can be preferred. Conductivity a wood material needed place of importance, laminated wood materials(0.185 Kcal/mh°C) produced from oriental beech tree, radial direction impregnated with Tanalith-C, adhered using PVAc adhesive can be preferred.