Sabit hız mafsalı lalesi'nin soğuk dövme yöntemiyle imalatının incelenmesi
Investigation of manufacturing using cold forging method of constant velocity joint housing
  1. Tez No: 202988
  2. Yazar: İMRAN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ ERZİNCANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit hız mafsalı lalesi, soguk dövme, sonlu elemanlar metodu, Constant velocity joint haousing, Cold forging, Finite Element Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım ve İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sabit Hız Mafsalı (Constant Velocity Joint) özellikle otomobillerin motordan çıkan döndürme hareketinin tekerlere her türlü açısal yönelmeye ragmen, döndürülen milde hız dalgalanması olmaksızın, tekerlere tork iletimini saglayan mafsaldır. Bu mafsallar özellikle önden çekisli otomobillerde, bazı arkadan çekisli ve 4x4 çekisli otomobillerde kullanılmaktadır. Bu arastırma ile henüz ülkemizde imalatı yapılmayan fakat revizyonlu olarak ithalatı yapılan altı bilyalı Sabit hız mafsalının soguk haddeleme metoduyla imalat sartları ve imalat için gereken alt yapı arastırılmıstır. Parçanın imalat islemleri olan ekstrüzyon, kafa sisirme, geriye ekstrüzyon ve ütüleme islem analizleri bir sonlu elemanlar analizi programı olan DEFORM2D kullanılarak yapılmıstır. Çıkan sonuçlar degerlendirilerek parçanın imalatı için gerekli pres yükleri hesaplanmıstır, gerekli görüldügü yerlerde tasarımlar yeniden gözden geçirilmistir. Yurdumuzun ihracat kalemlerinde otomobil yedek parça önemli bir yer almaya baslamıstır ve giderek artmaktadır. Bu arastırma ile bu artısa bir destek de verilmis olacaktır.
Özet (Çeviri)
Constant Velocity Joints or CV joints are attached to each end of a drive shaft. The CV joints are needed to transfer the torque at a constant speed to steered wheels as well as to accommodate up and down motions of the suspension. CV joints can be found in all front-wheel drive cars, light weight trade car and some rear- and fourwheel drive cars. Constant Velocity Joints which are not manufactured in our country yet. But maintained or serviced parts are imported from other countries. The aim of this project is to research the manufacturing feasibility and conditions of Constant Velocity Joints using cold forging method. Manufacturing proseses of workpiece analysis as extrusion, upsetting, backward extrusion, ironing proseses, have been maked by Deform2D program, that is a finite element analysis program. According to results, Press loads needed for manufacturing of workpiece has been calculated, if it is necessary, all designs have been gone over. Manufacturing and exporting original and maintenances parts for automobile industries are increasingly important issue for our Country. This research is going to help these exporting facilities.