Ankara üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinin öğrenme tercihi değerlendirme (LPA)ölçeği aracılığıyla yaşam boyu öğrenme davranışının yıllara göre değişiminin araştırılması
Evaluation of the students lifelong learning behaviour change across years by the turkish version of the learning preference assessment (LPA) questionnaire at ankara university school of medicine
- Tez No: 203107
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZYURDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geçerlik-güvenirlik, kendi kendine ögrenme, Ögrenme Tercihi Degerlendirme Ölçegi, probleme dayalı ögrenme, tıp fakültesi ögrencileri, Learning Preference Assessment, medical students, problem-based learning, reliability-validity, self-directed learning readiness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi ve Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Arastırma; ilk üç yıl programının temelini probleme dayalı ögrenme (PDÖ) yönteminin olusturdugu AÜTF'nin, Dönem 1?5 ögrencilerinde Ögrenme Tercihi Degerlendirme Ölçegi'nin (ÖTDÖ) geçerlik ve güvenirligini ortaya koymak, ögrencilerin ÖTDÖ skor ortalamalarını ve bu skorların bazı bagımsız degiskenler ile iliskisini arastırmak üzere planlanmıs ve yürütülmüstür. Arastırmanın ilk bölümünü olusturan geçerlik-güvenirlik çalısması 296 ögrenci ile yürütülmüs; Cronbach a 0,923 ve Pearson korelasyon katsayısı 0,83 olarak bulunmustur. Ölçegin yapı geçerligi; Guglielmino'nun 41 maddelik yapısı ile dogrulayıcı faktör analizi kullanılarak test edilmis, elde edilen uyum degerleri sınır degerlerin üzerinde bulunmustur. Arastırmanın ikinci bölümü; örneklemi olusturan 350 ögrenci ile yürütülmüs, ÖTDÖ için Cronbach a 0,930 olarak bulunmustur. Yapı geçerligi için ölçek; Guglielmino, West ve Bentley ile Hoban ve arkadaslarının modelleriyle kıyaslanmıs, elde edilen uyum degerleri sınır degerlerin üzerinde bulunmus ve ÖTDÖ'nün geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduguna karar verilmistir. AÜTF ögrencilerinin ÖTDÖ aracılıgıyla ölçülen kendi kendine ögrenme (KKÖ) hazır olus düzeyi ortalaması 215,09 ± 24,77 olarak bulunmus; bu ortalamanın `orta düzeyde' bir KKÖ hazır olus seviyesine karsılık geldigi ve eriskin ortalaması düzeyinde oldugu görülmüstür. ?nternet erisimli bilgisayara sahip olan, internet erisimli bilgisayar kullanma gereksinimini fakültede karsılayan, fakültede sunulan internet erisimli bilgisayar olanaklarından yararlanan ögrenciler ile düzenli spor yapma alıskanlıgı olan ögrencilerin ÖTDÖ skorları, digerlerinden yüksektir. Ayrıca gelecekte akademik çalısma yapmak isteyen ögrencilerin ÖTDÖ skorları; uzman hekim veya pratisyen hekim olarak çalısmak isteyen ögrencilerden ve kararsızlardan belirgin olarak yüksek bulunmustur. Dönem 1 ve 4 ögrencilerinin ÖTDÖ ortalamaları fakülte ortalamasının altında bulundugundan bu ögrencilere yönelik uyum programları olusturulması; internet erisimli bilgisayar altyapı-donanımının gelistirilerek sürdürülmesi ve ögrencilerin düzenli spor yapma gibi sosyal etkinliklerini özendirecek düzenlemeler yapılması yararlı olabilecektir. KKÖ yeterligindeki degisimin ve bunun akademik basarıyla iliskisinin tıp egitimi süresince birey bazında izlenmesi amacıyla çalısmalar yürütülebilir. Ayrıca diger tıp fakültelerindeki ögrencilere ÖTDÖ uygulanarak, farklı egitim modellerinin KKÖ hazır olus düzeylerine etkileri saptanabilir.
Özet (Çeviri)
This study is planned and conducted for testing reliability and validity of LPA for Year 1?5 students of Ankara University School of Medicine (AUSM) in which PBL method constitutes main frame of their educational program of first three year and for researching relationships of LPA mean scores of students and some related independent variables. The first part of this study is reliability and validity analyses which are conducted by using 296 students? data and Cronbach , and Pearson correlation coefficient is calculated as 0,923 and 0,83 respectively. Construct validity of this scale is tested by using 41 item model of Guglielmino by performing LPA and fit indices calculated are good fitting indices. The second part of this study is conducted by research sample of 350 students and Cronbach , of LPA is calculated as 0,930. Construct validity of this scale is tested by comparing confirmatory factor analysis results of this sample by models of Guglielmino, West and Bentley, and Hoban et al. and fit indices calculated are good fitting indices, therefore, Turkish version of the LPA is decided to be a reliable and valid instrument. Self-directed learning readiness (SDLR) mean scores, measured by LPA of AUSM students is found as 215,09 ± 24,77 in which this mean score is categorized as `middle level? SDLR value and this mean score correspond to adult level. The students who have computer with internet access, who get needs of computer with internet access from faculty, who uses computer with internet access in faculty and who do regular sports activity have higher LPA mean scores. Also, mean LPA scores of students who want to have academic career in future are significantly higher than students who want to be an specialist or a practitioner and undecided students. Because of LPA mean scores of students in Year 1 and 4 are lower than overall mean scores of students in faculty, it?s decided that establishing adaptation programs; increasing computer facilities with internet access, encouraging students to social activities as regular sports activities will be supportive. For further studies, the evaluation of students? SDLR change over time and relationship between academic success and investigation of the different educational systems? effects on students? SDLR via LPA in other faculties are recommended.