Köpeklerde ve kedilerde distal ekstraartiküler tibia kırıklarının sağaltımında transartiküler yöntem ve ucu yivli pinlerin intramedüller uygulamalarında alınan sonuçların klinik ve radyolojik değerlendirilmesi
A comparative evaluation of the management and treatment results of transarticular(trans-talo-tibial)pinning and the use of partially threaded steinmann (schanz)pins for the treatment of distal extraarticular tibial fractures in dogs and cats
  1. Tez No: 203108
  2. Yazar: SEDA SADAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARKUN CANDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Veteriner Hekimliği, Orthopedics and Traumatology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, köpek, distal tibia, kırık, ucu yivli steinmann, schanz pin, transartiküler pin, Cats, dogs, distal tibia, fracture, partially threaded steinmann pin, schanz pin, transarticular pinning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, distal ekstraartiküler tibia kırıklarının cerrahi sağaltımında transartiküler (trans-talo-tibial) pin uygulamaları ile ucu yivli steinmann pinlerinin (Schanz pin) uygulama ve sağaltım sonuçlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı Kliniğine travmatik sebepli distal tibia kırığı tanısı konan 13 kedi ve 9 köpek olmak üzere toplam 22 hayvan oluşturmuştur. Çalışma materalyalini oluşturan kedilerin yaş ve ağırlık ortalamaları sırasıyla 9.18 ay ve 2.7 kg., köpeklerin ise 13.3 ay ve 17.3 kg. olarak belirlenmiştir. Operasyon öncesi planlama ve uygun pin seçimi tüm olgularda, ortopedik muayene bulguları ve çift yönlü alınan radyografileri değerlendirilerek gerçekleştirilmiştir. Tüm olgularda ortopedik muayeneler ve radyografik incelemeler 2-3 haftalık periyodlarda tekrarlanarak; bandaj süresi, egzersiz kısıtlamasının devamı ve pin uzaklaştırma zamanı bu bulgular ışığında belirlenmiştir. Çalışma sonucunda intramedüller uygulanan ucu yivli steinmann pinlerinin, kısa olan distal kırık fragmanında pin tutunma gücünü arttırdığı ve daha kuvvetli bir stabilizasyon sağladığı sonucuna varılmıştır. Çalışmada distal tibia kırıklarının sağaltımında etkinliği araştırılan bir diğer yöntem olan transtalotibial pin uygulamalarında pinin temas ettiği kemik korteksi sayısının fazla olmasına bağlı olarak pin tutunma gücünün arttırıldığı ve kırık hattında kırık iyileşmesi için gerekli stablizasyonun elde edilebildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A comparative evaluation of the management and treatment results of transarticular (trans-talo-tibial) pinning and the use of partially threaded steinmann (Schanz) pins for the surgical treatment of distal extraarticular tibial fractures in dogs and cats was aimed in this study. The study material included 22 animals (13 cats and 9 dogs) of different breed, age and sex with trauma induced distal extraarticular tibial fractures attempted to the Clinics of Orthopedics and Traumatology, Department of Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, University of Ankara. The mean age and weight was 9.18 months and 2.7 kg. in cats, respectively and 13.3 kg. and 17.3 months, respectively. The operation planning was done according to the clinical and radiological examination results. Clinical and radiological examinations were done every 2 to 3 week intervals, postoperatively; and the duration of the casted bandage, exercise restriction and the timing for pin extraction was determined. As a result, it was determined that partially threaded pins (Schanz) provided better stability due to a higher holding strength in the short distal fragment; and that transarticular pinning provided enough stabilization for bone healing due to the inceased holding strength of the pin inserted through two joint surfaces.