Nazal polip dokusunda antioksidan enzim ve eser element düzeyleri
Antioxidant enzym and trace element levels in nasal polyp tissue
  1. Tez No: 203247
  2. Yazar: ASİYE GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.AKİF KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal polip, çinko, selenyum, SOD, GSH-Px, Nasal polyp, zinc, selenium, SOD, GSH-Px
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Nazal ve paranazal sinüs boşluklarının enflamatuvar bir durumu olan nazal polipozda serbest oksijen radikali hasarı, süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzimleriyle çinko ve selenyum gibi eser elementleri içeren antioksidan savunma sistemini zayıflatmaktadır. Çalışmamızın amacı antioksidan sistemin nazal polipoz hastalığındaki rolünü araştırmaktır.Bu çalışmada, nazal polipoz nedeniyle opere edilen 37 hastanın polip dokusundaki ve kontrol grubunu oluşturan 27 olgunun konka mukozasındaki antioksidan enzim ve eser element düzeyleri karşılaştırıldı. Dokularda antioksidan enzim ve eser element düzeyleri Shimatsu UV.1601 spektrofotometre ve Perkin Elmer atomik spektrometre cihazları kullanılarak grafit ve alev spektrofotometri yöntemleriyle çalışıldı.Ortalama doku çinko ve selenyum düzeyleri hasta grubunda sırasıyla 2,55 µg/g ve 30,03 pg/g; kontrol grubunda 4,37µg/g ve 44,95 pg/g idi. Ortalama doku SOD ve GSH-Px düzeyleri sırasıyla hasta grubunda 5,18 U/mg protein ve 0,69 U/mg protein; kontrol grubunda 7,00 U/mg protein ve 0,77 U/mg protein idi. Hasta ve kontrol gruplarına ait değerler istatistiksel olarak karşılaştırıldığında çinko, selenyum ve SOD düzeyleri arasında anlamlı farklar bulundu (P=0,001), GSH-Px düzeyleri arasında ise anlamlı bir fark bulunamadı (P=0,465).Sonuç olarak nazal polip dokularında çinko, selenyum ve SOD düzeylerinin anlamlı düzeyde düşük olması, nazal polip dokusunda oluşan serbest oksijen radikallerinin yaptığı hasarı ve buna bağlı olarak antioksidan sistemde zayıflama olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Free oxygen radical damage in nasal polyposis, an inflammatory condition of nasal and paranasal sinus cavities, causes weakness in antioxidant system containing superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) enzymes and trace elements such as zinc and selenium. The aim of our study is to investigate the role of antioxidant system in nasal polyposis disease.In this study, the antioxidant enzyme and trace element levels measured in polyp tissues of 37 patients were compared with the levels measured in conchal mucosa of 27 control cases. The antioxidant enzyme and trace element levels in tissues were measured with graphite and flame spectrophotometry methods by using Shimatsu UV.1601 spectrophotometer and Perkin Elmer atomic spectrometer.The mean tissue zinc and selenium levels were respectively 2.55 µg/g and 30.03 pg/g in patient group; 4.37µg/g and 44.95 pg/g in control group. The mean tissue SOD and GSH-Px levels were respectively 5.18 U/mg protein and 0.69 U/mg protein in patient group; 7.00 U/mg protein and 0.77 U/mg protein in control group. When the measured levels in patients and control cases were compared, there was statistically significant diffirences between zinc, selenium and SOD levels (P=0.001). There was no significant difference between GSH-Px levels (P=0.465).As a conclusion, the significant decline in the levels of zinc, selenium and SOD in nasal polyps demonstrates free oxygen radicals damage and the weakness in antioksidant system.