Tip II diabetes mellituslu dispeptik olgularda gastroduodenal lezyonlar, helikobakter pylori sıklığı ve genotip dağılımı
Gastroduodenal lesions, frequency of h.. pylori and genotypic distribution in dyspeptic type II diabetes mellitus cases
- Tez No: 203248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KANTARÇEKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: H. pylori, Diabetes Mellitus, cagA, vacA, H. pylori, Diabetes Mellitus, cagA, vacA
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
H. pylori, pek çok gastrik hastalığa neden olan kronik bir infeksiyon etkenidir. Diyabetik hastalarda H. pylori prevalansı hakkında çelişkili veriler vardır. Ancak, DM'lu hastalarda genotip çeşitliliği ve endoskopik bulgularla ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır.Çalışmamıza gastroskopi ile biyopsi alınan 81 hasta dahil edildi. Hastalar diyabetik olan ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bu hastalardan tespit edilen H. pylori'nin genotipik analizleri polimeraz zincir reaksiyonu ile, subtip analizleri de (sitotoksin ilişkili toksin A, vakuolizan toksin A) amplifikasyon yöntemi ile yapıldı.DM'lu hastalarda cagA oranının DM olmayanlara göre artmış olduğu ancak bu farkın endoskopik bulgularla korele olmadığı gözlendi. VacA subtiplerinde ise; pangastrit + bulbit grubunda diyabetik hastalarda VacA M2 oranının artmış olduğu saptandı.VacA M2'nin subtiplerinin epitel hasarı gösterici etkisinin düşük olması, çalışmaya alınan diyabetik hastalarda ülserin az görülmesini açıklayabilir. Hatta; vacA M2'nin mide adenokarsinomasında ve peptik ülserde de az görülmesi, diyabetik hastaların midesinde kolonize olan H. pylori'nin, karsinojenik etkisi zayıf olan suşlardan oluştuğunu, diyabetin bu hastaları mide patolojilerine karşı koruduğunu düşündürebilir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar; H. pylori genotipik yapısının diyabeti olanlarda ve olmayanlarda farklı olabileceğini ve Diabetes Mellitus'da henüz tam aydınlatılmamış faktörlerin bu durumda etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
H. pylori is a chronically infection agent which causes several gastric diseases. There are conflicting data about the prevalence of H. pylori in diabetics. But, there is no study about the genotypic variation and endoscopic findings.Our study included 81 patients who were taken gastroscopic biopsy. Patients were divided into two groups as diabetics and non-diabetics. Genotypic analyses of H. pylori were performed with polymerase chain reaction and amplification method (cagA, vacA) was used for subtype analyses.In diabetics, cagA ratio was increased compared with non-diabetics, but this difference was not correlated with endoscopic findings. For VacA subtypes; VacA M2 ratio increased in diabetics in pangastritis + bulbitis group.The weak epithelial damage effect of VacA M2 subtypes may explain the fewer incidences of peptic ulcers in diabetics. Moreover; the fewer incidence of VacA M2 subtypes in gastric adenocarcinoma and peptic ulcer, suggests that the H. pylori species colonized in stomach of diabetics have weak carcinogenic effects and diabetes was protecting them against gastric pathologies.In conclusion; the results of this study suggests that the genotypic structure of H pylori may be different in diabetics and non-diabetics and some unclarified factors of diabetes mellitus are effective in this situation.