Arcobacter butzleri ile infekte edilmiş beyaz farelerde histopatolojik çalışmalar
Histopathologic studies in mouse infected with arcobacter butzleri
  1. Tez No: 203271
  2. Yazar: AHMET ATA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİFE BEYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Arcobacter butzleri, BALB/c, fare, deneysel infeksiyon, Arcobacter butzleri, BALB/c mouse, experimental infection
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Arkobakterler morfolojik özelliklerine göre Kampilobakterlere benzerler. Ancak aerotoleran olmaları ve 30 °C'nin altında üreyebilme özellikleri ile onlardan farklılık gösterirler. Kampilobakter infeksiyonları için model hayvan olarak yetişkin fareler kullanılmasına rağmen arkobakterler için böyle bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, BALB/c farelerde Arcobacter butzleri'nin dokularda kolonizasyonunu ve patojenitesini saptamak amaçlanmıştır.Bu amaçla Arcobacter butzleri izolatı ml'sinde 1x109 bakteri içerecek şekilde BALB/c farelere peroral (p.o), intraperitoneal (i.p) ve meme bezi içine (m.b.i) verilerek klinik ve patolojik bulgular değerlendirildi. Her bir deney grubunda 12 adet, kontrollerinde ise 4'er adet fare kullanıldı. Araştırma 15 günle sınırlandırıldı.BALB/c fareler üç inokulasyon yoluyla da infeksiyona duyarlı bulundular. Mortalite; i.p ve m.b.i inokulasyon gruplarında %95, p.o grupta ise %25 olarak saptandı. Klinik ve patolojik bulgular i.p. ve m.b.i. inokulasyon gruplarında gözlendi. İnfekte gruplarda, ishal, halsizlik, vücut ısısının düşmesi (i.p ve m.b.i); hepatomegali, splenomegali (i.p); infekte meme bezlerinde şişkinlik, eksudasyon, apse formasyonu (m.b.i) gözlendi. Histopatolojik olarak, akciğer, karaciğer, böbrek, dalak, bölgesel lenf düğümleri, mide, kolon ve nötrofil ve plazma hücreleri ile karakterize akut/kronik yangı, lokal nekroz ve konjesyon (i.p), meme bezi ve deri altı dokusunda ise şiddetli, diffuz, kronik pyogranulomatoz-nekrotik yangı ve intersitisyel fibrosis (m.b.i) saptandı. Tüm inokulasyon gruplarında Arcobacter butzleri inokülasyon sonrası 5. güne kadar izole edildi.Sonuç olarak; BALB/c farelerin Arcobacter butzleri'nin deneysel infeksiyonu için uygun deney hayvanı olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Arcobacter spp are morphologically similar to the genus Campylobacter. They are aerotolerant and grow under 30 °C unlike Campylobacter. Though adult mice have been used as the model animals for Campylobacter infections, no available information presence for Arcobacter spp. The aim of this study is to determine the colonization and pathogeneity of Arcobacter butzleri on tissues of BALB/c mice.Arcobacter butzleri isolate was perorally (p.o), intraperitoneally (i.p) and intramammary (m.b.i) given to BALB/c mice as 1x109 bacteria in 1 ml and pathological and clinical findings were evaluated. In each experimental groups 12 animals and in control group 4 animals were used. Experimentary day was limited for 15 days.The BALB/c mice were susceptible to infection by the three ways of inoculation. Mortality was determined as 95% in i.p and m.b.i inoculation groups and 25% in p.o inoculation group. Clinical and pathomorphological findings were obderved in i.p and m.b.i inoculation groups. In infected animals, diarrhea, weakness, decrease of body temperature (i.p ve m.b.i); hepatomegaly, spleenomegaly (i.p); swelling of mammal glands, exudation, abscess formation (m.b.i) were seen. Histopathologically, acut/chronic inflammation characterized with neutrophil and plasma cells and local necrosis or congestion (i.p) were determined in lung, liver, kidney, spleen, regional lymph nodes, gaster and, colon.. However, severe, diffuse and chronic pyogranulomatous and necrotizing inflammation and interstitial fibrosis (m.b.i) were observed in mammal gland and its subcutaneous tissue. In all of inoculation groups, Arcobacter butzleri was isolated until after 5th days of inolculation.This results suggest that BALB/c mice might be a suitable experimental animal model for studying Arcobacter butzleri infection.