Kronik böbrek hastalarının ruhsal durumlarının değerlendirilmesi
To review psycholojic state on chronic renal failure
  1. Tez No: 203413
  2. Yazar: ELİF YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM IŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal Durum, Kronik Böbrek Hastalığı, Psikososyal Boyut, Ruhsal Belirtiler, Psikopatoloji, Mood Status, Chronic Renal Failure, Psychosocial Dimension Psychiatric Signs, Psychopathology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma; kronik böbrek hastalarının ruhsal durumlarının değerlendirilip, gereksinimlerinin saptanması, bu gereksinimler doğrultusunda bakım veren hemşirelerin yaklaşımlarına yol göstermesi ve ?kronik böbrek hastalığı? tanısı almış hastaların gereksinimleri doğrultusunda, hemşirelik danışmanlık sisteminin oluşturulması amacıyla planlanmıştır.Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinin ?nefroloji ve hipertansiyon? polikliniğine başvuran, ?nefroloji ve hipertansiyon? kliniğinde yatan ve hemodiyaliz ünitesinde tedavi olan tüm hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise araştırma kriterlerine uyan 120 kronik böbrek hastası oluşturmuşturAraştırma sonuçlarına göre, hastaların; yaş, medeni durum, eğitim durumu, ekonomik durum gibi sosyodemografik değişkenlerin, hastalığa karşı tutumlarını etkilemekte olduğu bulunmuştur. Ayrıca; Kısa Semptom Envanteri (KSE) puan ortalamalarının yüksek olması, çalışma kapsamındaki hastaların ruhsal belirtilerinin arttığını, rahatsızlık ciddiyeti indeksi puan ortalamasının 1.0'ın üzerinde olması ruhsal belirtilerin psikopatolojik düzeyde olduğunu göstermektedir. Araştırma kapsamında olan hastalardan; medeni durumu eşinden ayrılmış olanların, sosyal güvencesi olmayanların, hastalıktan sonra aile ilişkileri zayıflayanların ve hastalık sürecinde sosyal çevreden uzak kalmış olmaktan çok fazla etkilenenlerin rahatsızlık ciddiyeti indeksi puan ortalamaları 1.0'ın üzerinde bulunmuş olup, bu durum ruhsal belirtilerinin psikopatolojik düzeyde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
To review psycholojic state on chronic renal failureThis study is designed for chronic renal failure patients. The aim of this study is to review chronic renal failure patients? mood state and confirm their requirements. In the light of these requirements, this study could be a guide for a nursery assistance and may be helpful to establish nursery advisor system for the patients who have taken ?chronic renal failure? statement.The all patients who had admitted to nephrology and hypertension outpatient and inpatient clinic and haemodialysis unit in the teaching hospital which is located in İstanbul was recruited to our study. Only 120 patients had accepted to this study as a study subject.We concluded that patients? age, marrital status, education, occupiation and sociodemographic status variables effected their attitude for their existing disorder. Hence, the patients who had included to this study were higher psychiatric symptoms because The Brief Symptom Inventory (BSI) scores and Global Severity Index (GSI) score average are higher than 1.0 had addressed that psychiatric signs were at psychopathologic levels. The study subjects who had divorced, had no social insurance, had weak family relation and styayed away from social envoirement had higher than 1.0 GSI score, so this statement was shown that psychiatric signs were in the psychopathological state.