Periferik arter hastalığı olan hastalarda aortoiliak bölge ve alt ekstremite arterlerinin 64-multidedektör BT ile değerlendirilmesi ve etkinliğinin dijital konvansiyonel anjiyografi ile karşılaştırılması
Evaluation of aortoiliac region and lower extremity arteries with 64-multidedector row CT angiography and comparison of efficiency with digital subtraction angiography Patient with peripheral arterial diasease.
- Tez No: 203462
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alt ekstremitenin periferal arteriyel hastalıkları, multidedektör BT anjiyografi, dijital konvansiyonel anjiyografi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma Mayıs 2007- Haziran 2008 tarihleri arasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında prospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya yaşları 37-82 arasında değişen, alt ekstremite arteriyel semptomları olan 30 hasta (2 kadın, 28 erkek) dahil edildi. Hastaların ortalama 9.3 gün ara ile dijital konvansiyonel anjiyografi ve 64-multidedektör BT anjiyografi ile alt ekstremite anjiyogramları elde edildi ve DSA gold standart kabul edilerek yöntemler karşılaştırıldı. Bu karşılaştırma sonucunda; BT anjiyografinin yüksek doğruluk oranlarına, yüksek sensitivite, spesifisite ve yüksek pozitif ve negatif prediktif değerlere sahip olduğu ve bu açıdan konvansiyonel anjiyografiye bir alternatif oluşturabileceği saptandı .
Özet (Çeviri)
This prospective study is performed on patients of Eskişehir Osmangazi Universty, Radiology Department between May 2007 and June 2008. 30 cases (ages between 37-82) with symptoms of peripheral arterial diseases were included to this study. 28 of cases were male and 2 cases of female. Angiographical images were taken by 64 multidedector CT angiography and DSA with an interval 7 and 12 days (mean 9.3). DSA accepted gold standart and two techniques were compared. According to our results, CT angiography had high sensitivity, specificity and high positive and negative predictive values. As a result of this study, CT angiography may be accepted as an alternative diagnostic tool of DSA.