Rat alt ekstremite iskemi reperfüzyon modelinde tenoksikamın antioksidan etkinliğinin araştırılması
The antioxidant effect of tenoxicam investigated in rat model of lower limb ischemia/reperfusion
  1. Tez No: 203524
  2. Yazar: YÜCEL MOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE ELAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi reperfüzyon, tenoksikam, alt ekstremite, rat, histopatoloji, Ischemia-reperfusion, Tenoxicam, lower extremity, rat, histopathology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu çalışmada alt ekstremite iskemi-reperfüzyon modelinde bir COX?2 inhibitörü olan tenoksikamın antioksidan etkinliğini araştırmaktır.Metod: Erkek Wistar ratlarda anestezi verilmesini takiben sol alt ekstremiteye 3 saat iskemi ve 24 saat reperfüzyon uygulandı. Çalışmaya, her birinde 7 denek bulunan 4 grup dahil edildi. Denekler Grup 1 (Kontrol, n=7), Grup 2 (İ/R, Sham, n=7), Grup 3 (İ/R, 2,5 mg/kg Tenoksikam, n=7) ve Grup 4 (İ/R, 10 mg/kg Tenoksikam, n=7) grublarına ayrıldı. Tenoksikam 3 saat'lik iskeminin ardından hemen intraperitoneal olarak uygulandı. Reperfüzyon dönemi bitiminde gastrokinemyus kasından örnekler alınarak, elektron mikroskopunda incelendi.Bulgular: Elektron mikroskopi ile yapılan çalışmada Grup 2'de (İ/R, Sham, n=7), Grup 1'e (Kontrol, n=7) göre belirgin doku hasarı tespit edildi. Grup 2 `de (İ/R, Sham, n=7) yoğun lökosit, nekroz, ödem, sarkoplazmik retikulum dilatasyonu, mitokondri kristalarında silinme, miyofibril dezorganizasyonu gözlendi. Grup 3 (İ/R, 2,5 mg/kg Tenoksikam, n=7) ve Grup 4 `de (İ/R, 10 mg/kg Tenoksikam, n=7), Grup 2'ye (İ/R, Sham, n=7) kıyasla özellikle sarkoplazmik retikulum dilatasyonu, mitokondri kristalarında silinme ve miyofibril dezorganizasyonu anlamlı olarak düşük bulundu. Grup 3 (İ/R, 2,5 mg/kg Tenoksikam, n=7) ve Grup 4 `de (İ/R, 10 mg/kg Tenoksikam, n=7) daha az histopatolojik etkilenme oldu. Tenoksikam, doza bağlı olarak histolojik değişiklikleri önledi.Sonuç: Alt ekstremite iskemi-reperfüzyon hasarında belirgin histopatolojik değişiklikler ortaya çıkar. Tenoksikam, kas dokusu iskemi-reperfüzyon hasarının önlenmesinde koruyucu etkiye sahip bir ilaç olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: In this study we investigated the antioxidant effects of Tenoxicam, a type 2 cyclooxygenase (COX?2) inhibitor, on lower limb ischemia-reperfusion model.Method: Male Wistar rats were anesthetized and submitted to ischemia of left lower limb for 3 h. After 3 h of unilateral lower limb ischemia, tourniquets were released and the extremity reperfused for 24 h. Four groups of rats consisting of 7 subjets were included in the study. Animals were divided into Group 1 (Control, n=7), Group 2 (I/R, sham, n=7), Group 3 (I/R, 2,5 mg/kg Tenoxicam, n=7), Group 4 (I/R, 10 mg/kg Tenoxicam, n=7). Tenoxicam was administered intraperitoneally immediately after the end of 3 h ischemia. Following reperfusion the gastrocnemius muscle was dissected for electron-microscopic examination.Results: Electron- microscopic investigations showed that the muscle damage in the Group 2 (İ/R, Sham) was more than the Group 1 (Control group). After sham-ischemia showed intense leukocyte infiltrate, necrosis, oedema, mitochondria with reduced cristae, disorganized myofibril and dilated sacoplasmic reticulum. Mitochondria with reduced cristae, disorganized myofibril and dilated sacoplasmic reticulum levels in Group 3 (I/R, 2,5 mg/kg Tenoxicam, n=7), and Group 4 (I/R, 10 mg/kg Tenoxicam, n=7) were significantly lower than Group 2 (İ/R, Sham). Histopathological changes was less in Group 3 (I/R, 2,5 mg/kg Tenoxicam) and Grup 4 (I/R, 10 mg/kg Tenoxicam). Tenoxicam, dose-dependently prevented histopathological changes.Conclusion: In conclusion, we showed that ischemia-reperfusion causes histopathological changes. Tenoxicam, has a protective effect on skeletal muscle tissues ischemia-reperfusion injury.