Tip 2 diyabetik hastalarda ürik asit artışının endotel fonksiyonlarına etkisi
Effects of hyperuricemia on endothelial function in type 2 diabetic patients
- Tez No: 203761
- Danışmanlar: PROF. DR. M.TUĞRUL SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Endotel disfonksiyonu, Hiperürisemi, Tip 2 diyabetes mellitus, Ürik asit, Endotelial dysfunction, Hyperuricemia, Type 2 Diabetes Mellitus, Uric Acid
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Tip 2 diyabetik hasta grubunda endotel fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve endotel disfonksiyonunun geriye çevrilebilmesi kardiyovasküler mortalitenin azaltılması bakımından önem taşımaktadır. Serum ürik asit düzeylerinin hipertansiyon ve vasküler hastalıklarla ilişkili olduğu epidemiyolojik çalışmalarda gösterilmiştir. Daha az açıklanabilmiş olan nokta hiperüriseminin bu hastalıkların gelişimindeki rolüdür. Bu çalışmada Tip 2 diyabetik hasta grubunda hiperüriseminin endotel disfonksiyonu ile ilişkisi araştırıldı.Çalışma grubuna Tip 2 diyabeti olan ve serum ürik asit düzeyleri 5.5 mg/dl ve üzerinde olan hastalar alındı. Kontrol grubuna Tip 2 diyabetik, serum ürik asit düzeyi 5.5 mg/dl nin altında olan ve diyabet yaşı, VKİ, HT öyküsü, hiperlipidemi ve sigara kullanımı açısından çalışma grubu ile benzer özelliklere sahip hastalar alındı. Hastaların endotel fonksiyonları ön kolda akıma bağlı dilatasyonun ölçümü ile değerlendirildi.Her iki grubun erkek- kadın dağılımı, yaş ortalaması, diyabet yaşı, VKİ, kan basınçları, lipid düzeyleri ve sigara kullanımları benzerdi. Her iki grup karşılaştırıldığında serum ürik asit düzeyi 5.5 mg/dl ve üzerinde olan grupta akıma bağlı dilatasyonun diğer gruba göre belirgin azalmış olduğu görüldü (%7± 4,5e karşın 9,8 ? 5,1, p=0.02). Tek yönlü analizlerde ürik asit düzeylerinin akıma bağlı dilatasyon ile ters ilişkili olduğu görüldü. FMD ile negatif korelasyon gösteren diğer faktörler VKİ, kan basıncı ve mikroalbuminüri idi.Sonuçta diyabetik hastalarda hiperürisemi endotel disfonksiyonu ile ilişkili bulunmuştur. Diyabete bağlı komplikasyonların takibinde serum ürik asit düzeyi ölçümünün katkı sağlayacağı, ürik asitin komplikasyonların önlenmesinde tedavinin yeni bir hedefi olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In type 2 diabetic group it is very important to evaluate the endothelial dysfunction and to return it back to reduce the cardiovascular mortality. It has been shown that the serum uric acid level is associated with hypertension and vascular disease. The point that is not understood well is the role of uric acid in the pathogenesis of the disease. In this study, we aimed to search the effects of hyperuricemia on endothelial function in type 2 diabetic patient group.We enrolled the patients with type 2 diabetes and serum uric acid level 5.5 mg/dl and higher in the study group. Control group was chosen as type 2 diabetic, serum uric acid level less than 5.5 mg/dl and similar with the study group for diabetic age, body mass index, hypertension, hyperlipidemia and tobacco use. Endothelial function was measured by the fore-arm flow mediated dilatation.Two groups were similar for sex, age, diabetic age, BMI, blood pressure, serum lipids and smoking. Flow mediated dilatation was lower in patients with serum uric acid levelmore than 5.5 mg/dl (%7± 4,5 versus 9,8 ? 5,1, p=0.02). Univariate analysis showed a negative relationship between uric acid and FMD.The other factors negative corelated with FMD were BMI, blood pressure and microalbuminuria.As a result hyperuricemia is associated with endothelial dysfunction in diabetic patients. Serum uric acid level may be a useful marker in the follow of diabetic complications, and uric acid can be a new target of theraphy.