Fetüslerde ekstraoküler kasların boyut ve insersiyo özelliklerinin incelenmesi
Examination of the dimensional and insertional features of extraocular muscles in fetuses
- Tez No: 203773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Ekstraoküler kas, fetüs, insersiyo, oblik kaslar, rektus kasları, Extraocular muscle, fetus, insertio, oblique muscles, rectus muscles
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Şaşılık ve şaşılık etyolojili olabilen göz hastalıklarının tanısı, cerrahi tedavisi ve dolayısıyla prognozunda ekstraoküler kasların (EOK) morfometrik özellikleri, insersiyo tipleri ve varyasyonları oldukça önem taşımaktadır. Literatürdeki çalışmalar incelendiğinde, EOK'ların genellikle tek tek veya kendi içinde gruplar halinde değerlendirildiği gözlenmiştir. Literatürde, tüm EOK'ların morfometrisini ve varyasyonlarını içeren sadece iki çalışma bulunmaktadır, ancak bu çalışmalardan biri malformasyonlu iki fetüs ve bir erişkin kadavra üzerinde gerçekleştirilmiştir. Diğerinde kraniyofasiyal malformasyonlu fetüsler ile normal fetüsler sadece varyasyon açısından karşılaştırılmıştır.İnsanda EOK'ların farklılaşması, gestasyonun beşinci haftasında başlar ve postpartum altıncı aya kadar maturasyon devam eder. Oküler deviasyonlara yönelik rekonstrüktif cerrahi, bu kasların gelişim süreçlerini, anatomisini ve mobilite bozukluklarının buna bağlı olası sebeplerini bilmeyi gerektirir.Bu çalışmada, EOK'ların gelişim süreci bozukluklarının tanısı açısından, çalışma grubu anomalisi bulunmayan fetüsler olarak belirlendi ve tüm EOK'ların morfometrik özelliklerinin bir arada incelenmesi planlandı. Bu amaçla gestasyonel yaşı 26?38 haftalar arasında değişen (29,82±3,82), majör anomalisi bulunmayan, 11 kız, 6 erkek fetüsten elde edilen toplam 34 bulbus oculi kullanıldı. M. levator palpebra superioris (LPS) hariç EOK'ların origo ve insersiyo yerleri, insersiyo açıları, insersiyo tipleri, uzunluk ve genişliklerini ve varsa varyasyonları, fetüslerde ortaya konuldu. Elde edilen morfometrik veriler; yaşla değişim, taraf farklılıkları, parametrelerin birbirleriyle ilişkileri dikkate alınarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışılan EOK'larda insersiyo şekline göre ve insersiyodaki çentiklenme sayısına göre şimdiye kadar literatürde yer almayan gruplandırmalar yapıldı. EOK'ların insersiyosundaki çentiklenme sayısının fetal yaş ile arttığı gözlendi. Çalışılan 34 bulbus oculi'de %8,82 oranında varyasyon bulundu.
Özet (Çeviri)
It has been reported in various studies that morphometric features and variations of extraocular muscles have importance in the surgical treatment and prognosis of strabismus, nistagmus and some other ophthalmological disorders. In these studies, extraocular muscles were investigated either individually such as the inferior oblique muscle or as a group such as the whole rectus group muscles. Only two studies exist in the literature that investigates the morphometry and variations of all extraocular muscles. One of these studies was performed on a single adult cadaver and two fetuses with malformations. In the second one, all extraocular muscles were examined in normal and anencephalic fetuses, and the study was focused on the variations accompanying anencephaly.The differentiation of the extraocular muscles in human begins at the fifth week of gestation and continues till the postnatal sixth month. Reconstructive surgery toward ocular deviation requires the information about the developmental processes, anatomy of the extraocular muscles and the mobility disorders related to the anatomical variations.The goal of this study is to evaluate the extraocular muscles in fetuses to determine their morphometric features and variations in order to provide reliable information which will be of use in the diagnosis, surgical approach, complications, and prognosis.34 eye balls of seventeen fetuses (11 female, 6 male) were used in this study. Their gestational ages were ranging between 26th?38th weeks (29,82±3,82). Measurements of all extraocular muscles, except the levator palpebrae superioris, were performed and their variations were recorded. The overall percentage for variations in the extraocular muscles was found as %8,82. Data was statistically evaluated. Insertion types of muscles in fetuses were classified for the first time.