Toll-like reseptör 4 Asp299Gly polimorfizmi ile karotis aterosklerozu arası ilişkinin saptanması
Investigating the relation between TLR4 Asp299Gly polimorphism and carotis atherosclerosis
  1. Tez No: 203849
  2. Yazar: NESLİHAN ÇÖMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUAT TOPAKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça çıkığı, Salter innominate osteotomisi, cerrahi teknikler, Atherosclerosis, Toll like receptor 4
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Gelişimsel kalça çıkığı (GKÇ) tüm dünyada ve ülkemizde ortopedik cerrahiyi yoğun olarak ilgilendiren bir hastalıktır. Erken dönemde konservatif tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınmasına rağmen, geç dönemde tanı koyulan ya da konsevatif tedaviye cevap vermeyen vakalarda cerrahi tedavi uygulanmalıdır. GKÇ 'nın cerrahi tedavisinde açık redüksiyon ve Salter'ın innominate osteotomisi yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.Bu çalışmada;1984?1998 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 1,5 yaş üzerinde GKÇ'ı ameliyatı olan ve son kontrolleri yapılabilen 32 hastanın 43 kalçası değerlendirildi. Değerlendirme kapsamına alınan hastaların 24'ü kız (%75) ve 8'i erkek idi (%25), 11 hastada(%34,4) bilateral tutulum, 12 hastada (%37,5) sol taraf tutulumu ve 9 hastada da (%28,1) sağ taraf tutulumu vardı.Değerlendirmeye alınan hastaların ameliyat edildiklerindeki yaşları en küçük 18 ay ve en büyük 3 yaşındaydı.Hastaların yapılan preoperatif radyolojik değerlendirmelerinde asetabuler indeks ortalama 41,09°(en küçük 35°,en büyük 50°),femur boyun-cisim açısı ortalama 152,2°( en küçük 131°, en büyük 163°) idi.Hastaların yapılan son kontrollerindeki yaş ortalaması, en küçük 10 yaş ve en büyük 24 yaş olmak üzere 15,9 yaş idi. Ortalama takip süremiz en az 8 yıl ve en çok 22 yıl olmak üzere ortalama 13,4 yıldı. Klinik değerlendirme; McKay klinik değerlendirme kriterlerine göre yapıldı.Buna göre 32 kalçada (%74,4) mükemmel, 8 kalçada (%18,6) iyi, 1 kalçada (%2,35) orta ve 2 kalçada (%4,65) kötü sonuç alındığı tesbit edildi.Radyolojik değerlendirilme sonunda ortalama asetabuler indeks değeri 22,75°(en küçük 20°, en büyük 35°) ve asetabuler indeksdeki düzelme miktarı ortalama 18,34° olarak bulundu.Wiberg'in CE açısının ortalaması 26° (en küçük 14°, en büyük 36°) olarak bulundu.Femur boyun-cisim açısı ortalama 138,4°(en küçük 118°,en büyük 158°) olarak bulundu.Radyolojik sonuçlar Severin radyolojik değerlendirme sistemine göre yapıldı. Buna göre 28 kalçada(% 65,12) çok iyi, 9 kalçada (%20,9) iyi, 6 kalçada (% 13,95) ise orta sonuç alındığı tespit edildi.Kalamchi ve McEwen femur başı avasküler nekroz sınıflamasına göre, 9 kalçada (%20,03) femur başında gelişen avasküler nekroz sekeline bağlı büyüme kusuru tespit edildi. 1 hastada (%2,32) ise subluksasyon geliştiği tespit edildi. Bu çalışmada elde edilen sonuçların ülkemiz ve dünya litaratürü ile uyumlu olduğu görüldü. 1,5 yaş üzerindeki gelişimsel kalça çıkığı vakalarının cerrahi tedavisinde, açık redüksiyon ve Salter'ın innominate osteotomisinin birlikte uygulanması tercih edilmesi gereken bir cerrahi teknik olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that genetic predisposition and immunty has an important role in atherogenesis. Toll - like receptors are receptors that starts immunty with both exojen and endojen ligands. Some experimental studies indicate that TLR 4 polimorphism might decrease inflammation and atherogenesis .In this study we aimed to investigate TLR 4 polimorphism incidans and the relation between TLR 4 polimorphism in a selected population. Methods: 50 subjects having karotid atherosclerosis and 45 subjects without atherosclerosis are selected from the study called `Karotid atherosclerosis incidans in Sivas population and its relation with style of digestion? that is validated by Norology, Radiology, and common population health clinics of Cumhuriyet Universitiy. DNA is isolated from the blood samples of all subjects.Then TLR 4 gen region is amplified by PCR. Restriction fragment length polimorphism technique is used to determine TLR 4Asp299Gly polimorphism from PCR products. Results: In this study that we used RFLP, we did not find out TLR 4 polimorphism in both carotid atherosclerosis and control group. Conclusion: There is not definite data about the incidans of TLR 4 polimorphism in our country. We determined our study group using %6 polimorphism incidans from a recent study from Netherlands. The most important bias is the size of our study population. In most of the previous studies it is shown that TLR 4Asp299Gly polimorphism increases the susceptibility to infections.There may be a relation between TLR and ımmunty but not inflammation in atherogenesis. The role of ımmunty and genetic predisposition must be investigated in large size population studies.