Üniversitemiz hastanesinde doğum yapan yüksek riskli yaş grubu (adölesan ve ileri yaş) gebeliklerinin maternal ve fetal sonuçlarının reprodüktif yaş grubu gebelikleri ile karşılaştırılması
Comparison of maternal and fetal outcomes in high risk age groups (adolescents and advanced ages) and reproductive age groups in our University Hospital
- Tez No: 540170
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YALINKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Riskli yaş grubu gebelikleri (adölesan ve ileri yaş gebelikleri), maternal ve fetal sonuçlar, Riskly age group pregnancies (adolescent and advanced age pregnancies), maternal and fetal outcomes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı, anne ve fetüs için yüksek riskli kabul edilen 19 yaş altı gebelikleri ve 35 yaş üzeri gebelikleri analiz etmek, klinik özelliklerini aynı zaman dilimi içinde kontrol grubu olarak alınan 19-35 yaş gebelikler ile karşılaştırarak, riskli yaş grubu gebeliklerin maternal ve fetal olumsuz sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Hastanemize 01 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında başvuran ve doğumu gerçekleştiren 1164 gebe retrospektif olarak irdelendi. Hastalar adölesan, reprödüktif ve ileri yaş grubu olmak üzere üç gruba ayrılarak incelendi. Adölesan ve ileri yaş (yüksek risk) grubu gebelikler kontrol (normal kabul edilen reprodüktif yaş) grubu ile karşılaştırıldı. Çalışmamızın verileri; maternal yaş, gravida, parite, gebelik yaşı, doğum haftaları, sistemik hastalıkların öyküsü, konjenital anomali ve IUGR varlığı, amnıyotik sıvı miktarı, doğum şekilleri, sezaryen endikasyonları, ek cerrahi işlemler, yenidoğanın 1. ve 5. dakika APGAR skorları, doğum ağırlıkları, cinsiyetleri, mortalite ve morbidite verileri hastane kayıtlarından elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 15.0 for Windows (SPSS Inc. Chicago, IL, USA) paket programı kullanıldı. İstatiksel analizlerde, kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare analizi kullanılmış olup, çoklu karşılaştırılmasında ANOVA, normal dağılım göstermeyen sürekli değişkenlerin çoklu karşılaştırılmasında non parametrik yöntem olan Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 1164 gebe kadın; riskli yaş grubu (adölesan ve ileri yaş) 365 ve kontrol grubu 799 kadın olmak üzere gruplara ayrıldı. Riskli yaş grubu kadınların 29'u adölesan, 336'sı ise ileri yaş grubu gebeliklerden oluşmaktaydı. Çalışmaya alınan gebe kadınların ortalama yaşı 30.82±6.24 (14-49) olarak bulundu. Adölesan grubun yaş ortalaması 17.96±0.99 ve ileri yaş grubunun yaş ortalaması ise 39.17±2.92 olarak tespit edildi. Çalışmamızda, gravida ortalaması 4.10±2.47 (1-13), parite ortalaması 2.46±2.01 (0-10), gestasyonal yaşı 42 hafta %0.26 olarak bulundu. Vaginal doğum oranı %19.16 (n: 223), sezaryen doğum oranı %80.84 (n: 941) bulundu. Genel anestezi oranı %11.94 (n: 139), spinal anestezi oranı %69.07 (n: 804) idi. Yenidoğan ağırlığı 3.33±1.05 kg, 1. dakika APGAR skoru ortalaması 5.14±1.98 ve 5. dakika APGAR skoru ortalaması 7.46±2.26 (0-10) ve olguların %9.11 IUGR tespit edildi. Amniyotik sıvı volümü: %77.84 (n:906) hastada normal, %8.42 (n: 98) hastada anhidroamniyos, %8.68 (n: 101) hastada oligohidroamniyos, %5.07 (n: 59) hastada polihidroamniyos tespit edildi. Çalışmamızda tüp ligasyonu oranı %21.31 (n: 248) diğer ek cerrahi girişimler oranı %17.18 (n: 200) olarak bulundu. Hastalar yaş gruplarına göre karşılaştırıldığında, gravida, parite, doğum şekli, anestezi şekli, prezentasyon, doğum ağırlığı, 5. dakika APGAR skoru, gestasyonel yaş, IUGR, amniyotik sıvı volümü, BTL, ek cerrahi işlemler ve komorbid hastalık gibi parametrelerde istatiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Riskli yaş grubundaki adölesan gebelerde IUGR, preterm eylem, sezaryen oranları yüksek bulunurken, ileri yaş grubundaki gebelerde ise maternal mortalite oranı, gebeliğin hipertansif hastalıkları, gestasyonel diabetes mellitus (GDM), plasenta yerleşim ve invazyon anomali oranları yüksek bulundu. Dolayısıyla, adölesan ve ileri yaş gebeliklerin tespit edilmesi durumunda olası risklere karşı daha ciddi antenatal takiplernin yapılması ve gerekli tıbbi önlemlerin alınması konusunda tüm ilgili sağlık kuruluşlarının ve çalışanlarının ve çalışanlarının daha dikkatli davranması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to analyze pregnancies under the age of 19 years and pregnancies above 35 years of age considered as high risk for mother and fetus and to compare the clinical features with the 19-35 year old pregnancies taken as control group at the same time evaluate the results. Materials and Methods: A total of 1164 pregnant women who applied to our hospital between January 1, 2017 and December 31, 2017 were evaluated retrospectively. The patients were divided into three groups as adolescent, repreductive and advanced age groups. Adolescent and advanced age (high risk) group pregnancies were compared with control (normal accepted reproductive age) group. The data of our study; maternal age, gravida, parity, gestational age, birth weeks, history of systemic diseases, congenital anomaly and presence of IUGR, amniotic fluid amount, type of delivery, cesarean indications, additional surgical procedures, first and fifth minute APGAR scores of newborn, birth weights, sex, mortality and morbidity data were obtained from hospital records. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 15.0 for Windows (SPSS Inc. Chicago, IL, USA) was used to evaluate the data. Chi-Square analysis was used for the comparison of categorical data, and ANOVA was used for multiple comparisons, and Kruskal Wallis test was used for multiple comparison of continuous variables that did not show normal distribution. Results: A total of 1164 pregnant women were included in the study; the risky age group (adolescent and advanced age) were divided into 365 and control group 799 women. Of the women in the risk age group, 29 were adolescents and 336 were older age pregnancies. The mean age of the pregnant women was 30.82± 6.24 (14-49). The mean age of the adolescent group was 17.96±0.99 and the mean age of the elderly group was 39.17 ± 2.92. In our study, mean gravida 4.10±2.47 (1-13), mean parity 2.47±2.01(0-10), mean gestational age 42weeks 0.26%, vaginal delivery rate; 19.16% (n: 223) cesarean birth rate; 80.84% (n: 941), rate of general anesthesia; 11.94% (n: 139), rate of spinal anesthesia; 69.07% (n: 804), newborn weight; 3.33 ± 1.05, 1. minute apgar score averages: 5.14 ± 1.98 and 5. minute apgar score averagely 7.46 ± 2.26 (0-10), IUGR patient the mean was 9.11%. 77.84% (n: 906) patient had normal amniotic fluid volume; Anhydroamnios in 8.42% (n: 98) patients; Oligohydroamnios in 8.68% (n: 101) patients; Polyhydroamnios was detected in 5.07% (n: 59) patients. In our study, the ratio of tubal ligation; 21,3% (n: 248); the rate of other additional surgical procedures was 17.18% (n: 200). When the patients were compared according to age groups, statistically significant relationship was found between parameters such as gravida, parity, mode of delivery, anesthesia, presentation, birth weight, 5th minute Apgar score, gestational age, IUGR, amniotic fluid volume, BTL, additional surgical procedures and comorbid disease. Conclusion: IUGR, preterm labor and cesarean rates were found to be high in adolescent pregnants in the risky age group. maternal mortality rates were found to be higher in pregnant women in the advanced age group with hypertensive diseases of pregnancy, GDM placental placement and invasion anomaly. Therefore, in case of detection of adolescent and advanced age pregnancies, all relevant health institutions and their employees and employees should be more cautious about making more serious antenatal follow-up and taking necessary medical measures against possible risks.