Sıçanlarda iskemik beyin dokusunda EGF, TNF-α ve tiyoredoksinin zamana bağlı değişimi
Time-dependent variations in EGF, TNF-α and thioredoxin levels in rat cerebral ischemic tissues
  1. Tez No: 203896
  2. Yazar: HATİCE FERHAN KÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDRET KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Nöroloji, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Neurology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin iskemisi, EGF, TNF-a, tiyoredoksin, Cerebral ischemia, EGF, TNF-a, thioredoxin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tümör nekrozis faktör alfa (TNF-a), tiyoredoksin (TRX) ve epidermal büyüme faktörü (EGF) iskemik ve toksik streslere karsı nöroprotektif özellikleri olan proteinlerdir. Bu çalısmada, sıçanlarda orta serebral arter oklüzyonu yapılarak serebral iskemi modeli olusturduktan sonra TRX, EGF ve TNF-a' nın beyin dokusundaki düzeylerinin zaman içindeki degisimlerini arastırmak amaçlandı. Çalısmamıza dahil edilen 54 sıçan içinden 27' sinde fokal serebral iskemi modeli olusturmak için sol hemisferde orta serebral arter oklüde edildi. Taklit operasyon yapılan 21 sıçanda orta serebral arter ortaya çıkarıldı, fakat oklüde edilmedi. Kontrol grubundaki 6 hayvanda hiçbir uygulama yapılmadan anestezi altında dekapitasyon yapıldı. Operasyon yapılan hemisferde ve karsı hemisferde TRX, EGF ve TNF-a düzeyleri operasyondan sonraki 16, 48, 96. saatlerde ve 30. günde ELISA yöntemiyle incelendi. MCAO grubunda sol hemisferde TRX düzeylerinde 16. saat ile 30. gün arasında, TNF-a düzeylerinde ise 48. saat ile 96. saat arasında ve 96. saat ile 30. gün arasında anlamlı farklılıklar bulundu. MCAO grubunda sag ve sol hemisferdeki EGF düzeyleri taklit operasyon grubuna göre daha yüksek bulundu. Taklit operasyon grubunda sol hemisferin TNF- düzeyi 48. saatte MCAO grubuna göre daha yüksek bulundu. Serebral iskemik hasarda EGF, TNF-a ve TRX' in daha erken dönemde baslayıp daha geç döneme kadar (örnegin; 30 dakikadan 3 ay süreye kadar) zamana baglı degisimlerini açık olarak ortaya koyabilmek için, daha çok sayıda deney hayvanı kullanarak yapılacak olan yeni arastırmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Tumor necrosis factor-a (TNF-a), thioredoxin (TRX) and epidermal growth factor (EGF) have neuroprotective roles in ischemic and toxic stress. In this study, a cerebral ischemia model was performed by occluding middle cerebral artery in rats, and time-related changes in TRX, EGF and TNF-a levels were investigated in rat brain tissues. The middle cerebral artery in left hemisphere was occluded in 27 out of 54 rats to produce cerebral ischemia models. The brains were removed by decapitation following focal cerebral ischemia. Sham operation was done in 21 rats. Six rats in control group were not subjected to any of these treatments and their brains were also removed. TRX, EGF and TNF-a levels in both hemispheres were measured by ELISA method at 16, 48, 96 hours and 30 days after the operation. In left hemisphere of MCAO group, TRX levels were significantly different between 16th hour and 30th day; TNF-a levels were significantly different between 48th hour and 96th hour, and between 96th hour and 30th day. EGF levels in right and left hemisphere of MCAO group were significantly higher than those of the sham operation group. TNF- levels in left hemisphere at 48th hour in sham operation group were significantly higher than those in MCAO group. Further studies with a higher number of subjects and more frequent periods such as from first 30 minutes up to 3 months may be more informative to show the time-dependent variations of EGF, TNF-a and TRX in cerebral ischemic injury.