Somatotip yapıları spor yapmaya uygun çocukların spor branşlarına özgü yetenek düzeylerinin araştırılması (Ankara ili örneği).
An investigation of ability levels peculiar to branches of sports for children with somatotype structures appropriate for playing sports(a case study of ankara province).
  1. Tez No: 203895
  2. Yazar: OLCAY MÜLAZIMOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALUK KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: child, sport ability, ability assessment, somatotype, branches of sports
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu arastırmanın amacı, somatotip yapılarının spora uygunlugu tespit edilen ilkögretim çagındaki çocukların spora özgü yetenek düzeylerine göre spor branslarına yönlendirilmesidir. Arastırmaya Ankara linde ögrenim gören somatotip yapıları spor branslarına uygunlugu tespit edilen7, 472'si kız, 418'i erkek olmak üzere 890 ilkögretim okulu ögrencisi katılmıstır. Arastırmaya katılan kız ögrencilerin yas ortalaması 9,43±0,52 yıl, erkek ögrencilerin yas ortalaması 9,5±0,56 yıl oldugu tespit edilmistir. Ögrencilerin fiziksel özelliklerini belirlemek için vücut agırlıgı ve boy uzunlugu ölçümleri yapılmıstır. Motorik yeteneklerini belirlemek için dikey sıçrama, durarak uzun atlama ve 20 metre kosu testleri uygulanmıstır. Ayrıca ögrencilerin beden kitle indeksi ve anaerobik güç degerleri hesaplanmıstır. Spora özgü yetenek düzeylerini tespit etmek için ise basketbol, hentbol, voleybol ve futbol yetenek test bataryaları kullanılmıstır. Bu çalısmaya katılan 472 kız ve 418 erkek ögrenciye dört yetenek test bataryası da uygulanmıs ve asagıdaki bulgulara ulasılmıstır. Basketbolda 188 kız ve 168 erkek ögrenci, hentbol de 149 kız ve 144 erkek ögrenci, voleybolda 159 kız ve 147 erkek ögrenci, futbolda ise 162 kız ve 182 erkek ögrenci çok iyi ve iyi puan almıstır. Bununla birlikte 156 kız ve 124 erkek ögrenci orta, kötü ve çok kötü puan almıstır. Sonuç olarak, yetenek test bataryalarından çok iyi ve iyi puan alan çocukların somatotip yapılarının uygun oldugu spor bransında basarılı olabilecekleri düsünülmektedir. Bu çocukların ilgi ve istekleri de göz önünde bulundurularak basarılı olabilecekleri spor branslarına yönlendirilmesi için okul yönetimleri ve ailelerin bilgilendirilmesi gerektigi sonucuna ulasılmıstır. Anahtar Kelimeler; çocuk, sportif yetenek, yetenek seçimi, somatotip, sportif brans
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to guide elementary school students, whose somatotype structures are identified as appropriate for sports, into branches of sports according to their ability levels peculiar to sports. 890 elementary school students (472 boys and 418 girls) studying in Ankara whose somatotype structures are identified as appropriate for branches of sport participated in this study. Mean ages of female and male students are found to be 9.43±0.52 and 9.5±0.56 years, respectively. In order to identify students? physical characteristics, their body weights and heights were measured. Students? motor skills were identified by applying a series of tests including vertical jump, standing long jump, and 20 meter run. Students? body mass index and anaerobic power values are calculated as well. Furthermore, ability test batteries for basketball, handball, volleyball and soccer were used to determine students? ability levels peculiar to sports. These four ability test batteries were administered to all the female (472) and male (418) students and following findings were attained. 188 female and 168 male students in basketball, 149 female and 144 male students in handball, 159 female and 147 male students in volleyball, and 162 female and 182 female students in soccer received very high or high scores. In addition to this, 156 female and 168 male students received intermediate, low or very low scores. In conclusion, it is considered that the students who received very high or high scores in the ability test batteries can be successful in branches of sport that their somatotype structures are appropriate for. The study suggests that by also considering the students? interests and aspirations, school administrations and parents need to be informed to better guide the students into branches of sports in which they can be successful.