Resveratrol ve klorimipramin'in HL-60 lösemi hücre kültürlerinde gemsitabin sitotoksisitesi üzerine etkileri
In HL-60 leukemia cell culture, the effects of resveratrol and chlorimipramine on gemcitabine cytotoxicity.
  1. Tez No: 203920
  2. Yazar: BURCU BİLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: HL-60, Resveratrol, Klorimipramin, Gemsitabin, hücre kültürü, HL-60, Resveratrol, Chlorimipramine, Gemcitabine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalışmamızda, antioksidan özelliği bilinen Resveratrol'ün, antineoplastik etkileri yeni ortaya çıkmaya başlayan bir trisiklik antidepresan olan Klorimipramin'in ve antineoplastik ilaç olarak kullanılan Gemsitabin'in ayrı ayrı ve bir arada kullanıldığında HL-60 lösemi hücre kültürlerinde sitotoksik etkileri araştırıldı.İlaçlar, 200,100,10 ve 1 µM'lık dozlarda 24,48 ve 72 saatlik sürelerle hücrelere uygulandı. Hücre çoğalma indeksi ve S fazında bulunan hücre oranları immünohistokimyasal boyalarla saptandı.Gemsitabin'in etkisinin zaman bağımlı olduğu Klorimipramin ve Resveratrol'ün ise doz bağımlı etkileri olduğu saptandı. Kombine uygulamalar sonunda kombinasyon gruplarının tek tek uygulamalara göre ilave veya sinerjistik bir sitotoksisite meydana getirmedikleri saptandı.Sonuç olarak; Gemsitabin, Klorimipramin ve Resveratrol'ün tek tek uygulamaları sonunda kontrol gruplarına göre anlamlı sitotoksik etki meydana getirdikleri, S fazı hücre oranlarını değiştirdikleri görülmüştür. Ancak birlikte uygulandıklarında ilave veya sinerjistik etki oluşturmadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, cytotoxic effects of resveratrol which antioxidant features are well known, a tricyclic antidepressant, clomipramine which antineoplastic features were recently discovered and gemcitabine that is used as an antineoplatic drug were evaluated together and individually in culture of HL-60 leukemia cells.Drugs were treated in doses of 1, 10, 100 and 200 µM at 24 48 and 72 hours. Cell proliferation index and rates of S-phase cells were counted after immunhistochemical staining.Time depended effects of gemcitabine, dose depended effects of chlorrimipramine and resveratrol were documented. After combined treatment, in combination groups there were no synergetic or additional effects when compared to individual treatment of drugs.In conclusion, individual treatment of gemcitabine, chlorimipramine and resveratrol showed remarkable cytotoxic effects and caused changes in rates of S-phase cells compared to control groups. However, when they applied together additional or synergetic effects were not detected.