Beş yaşın altındaki çocuklarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde solunum yolu infeksiyonlarının viral etkenlerinin araştırılması
Investigation of viral agents of respiratory infections in children under 5 years and in immunosuppressed patients
  1. Tez No: 204060
  2. Yazar: BAARİNİSA İSKANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfeksiyon, HRSV, İnfluenza, Çocuk, Infection, HRSV, Influenza
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Solunum yolu infeksiyonları bakteri, virus, mantar ve parazit gibi pek çok etkenlere bağlı olarak gelişebilir. Fakat solunum hastalıklarına çoğunlukla virusların neden olduğu bilinmektedir. Viral solunum yolu infeksiyonlarının kısa seyirli ve genelde hafif seyirli olmalarından ve ayrıca çoğu mikrobiyoloji laboratuvarlarının gerekli donanım ve deneyim sahibi olmamasından dolayı etkenlerin tanısı genelde yapılmamaktadır.Özellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık yetersizliği olan hastalarda viral solunum etkenleri önemli rol oynamaktadır.Kasım 2005 - Şubat 2006 tarihleri arasında yapılan çalışmamızda, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Acil Polikliniği'nden, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji ABD'na gönderilen 72 ve Anadolu Sağlık Hastanesi'nden alınan 20 olmak üzere toplam toplam 92 nazofarinks aspirasyon sıvısı ve boğaz sürüntü örnekleri incelendi. Örneklerin hepsi beş yaşın altındaki çocuklara aitti. İncelenecek olan örnekler hasta çocuklardan alınarak özel taşıma sıvısına aktarıldı ve kısa sürede buz üzerinde laboratuvara getirildi. Örnekler çalışılıncaya kadar -80°C' de bekletildi. İncelenen 92 örnekten 32'sinde (% 34.7) virus varlığı saptandı. RT-PCR ve Multiplex-RT-PCR yöntemleri kullanılarak 22 örnekde (% 23. 9) HRSV, 12 örnekte influenza A ( % 13) saptandı. İki örnekte RSV ile influenza A virusları birlikte saptandı. Çalışma süresince 4 ay içinde bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklardan örnek gelmedi.Çalışmamız ülkemizde solunum yolu infeksiyonlarının viral etiyolojisini moleküler teknikler ile belirlemeyi amaçlamıştı. Dört aylık süreyi kapsayan çalışmamızda olgu sayısının (92 örnek) kısıtlı olmasına rağmen elde edilen 92 örnekte HRSV ve influenza A virus saptanma oranı %34.7 bulunmuş ve literatürle karşılaştırıldığında uygunluk içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Respiratory tract infections may be due to various agents including bacteria, viruses, fungi and parasites. But majority of these infections are caused by viruses. Since these infections are usually self limited and mild, and many laboratories lack the necessary equipment and experience, in routine practice the laboratory diagnosis of them is not often usedViral respiratory pathogens have an important role in children, elderly people and immunosuppressed patients.During November 2005 ? February 2006, 92 nasopharyngeal aspirates and throat samples from children under 5 years of age, 72 from urgent policlinic of Department of Pediatrics and 20 from Special Anadolu Health Hospital sent to İstanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Microbiology and Clinical Microbiology were investigated. Samples in special transport medium were carried on ice during transport and kept at -80°C. In 32 (34. 7%) of the samples virus genome was detected by RT-PCR and multiplex PCR. HRSV and influenza A virus was detected in 22 (23. 9%) and 12 ( 13%) of the samples, respectively. In two samples HRSV and influenza A virus were detected showing mixed infection. During the study for four months no sample was sent from immunosuppressed patients.The purpose of the study was to define viral etiology of the respiratory tract infections by molecular methods. In our research lasting for four months, although in limited number, in 92 patients HRSV and influenza A was detected at 34.7 % ratio which was in accordance with the published data.