Risk faktörü taşıyan yenidoğanlarda otoakustik emisyon, işitsel beyin sapı davranım odyometrisi (Tarama ve diagnostik) bulguları
Hearing Screening Results of High Risk Newborns with evoked otoacoustic emissions test (TEOAE), Automated Brainstem Evoked Response Audiometry (A-ABR) and Diagnostic ABR
- Tez No: 281804
- Danışmanlar: PROF. DR.L.BARLAS AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan işitme taraması, Otoakustik emisyon, Tarama işitsel beyinsapı cevabı, Diagnostik ABR, Newborn hearing screening, Otoacoustic emission, Automated auditory brainstem response. Diagnostic ABR
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Erken bebeklik döneminde normal işitmeye sahip olmak, konuşma ve lisan gelişiminin yanı sıra sosyal, duygusal ve zihinsel gelişim açısından da oldukça önem taşımaktadır. Çalışmamızda; işitme kaybı açısından risk faktörlerini taşıyan yenidoğanlarda uyarılmış otoakustik emisyon testi (TEOAE), işitsel beyin sapı davranım odyometrisi (ABR), (tarama ve diagnostik) ile yapılan işitme taramasının sonuçları sunulmuştur.Yenidoğan işitme taraması kapsamında odyoloji ünitesinde Ocak 2009 ? Mart- 2010 yılları arasında toplam 940 bebek işitme taramasından geçirilmiştir. Çalışmamızda, işitme kaybı açısından risk faktörleri taşıyan 207 yenidoğan seçilmiştir. Yenidoğan işitme taraması protokolüne göre çalışmamızda, bu 207 bebeğe işitme fonksiyonlarını değerlendirmek için TEOAE, tarama ABR ve diagnostik ABR uygulanmıştır. Yüksek risk grubundaki 207 yenidoğan, Joint Comittee on Infant Hearing (JCIH) - 2007'de belirtilen yüksek risk kriterleri dikkate alınarak seçilmiştir.207 yenidoğana birinci basamak taramada; TEOAE+ tarama ABR, ikinci basamakta ise diagnostik ABR uygulanmıştır. Yapılan birinci basamak tarama sonuçlarına göre bilateral her iki testende `kalan' , 39 yenidoğana diagnostik ABR yapılmıştır.Yüksek risk grubundaki bu 39 yenidoğana işitme fonksiyonlarını değerlendirmek için yapılan TEOAE, tarama ABR ve diagnostik ABR sonucunda; 23 bebek normal işitmeli,16 yenidoğan işitme kayıplı (%7.73) olarak bulunmuştur. İşitme kaybı tespit edilen hastalara işitme cihazı verilerek takibe alınmıştır.İşitme kaybı açısından yüksek risk faktörlerinin iyi bilinmesi ve bu riskleri taşıyan infantlara işitme taraması uygulanması, işitme kaybı olan çocuğun erken tanısında ve rehabilitasyonunda çok önemlidir.Bu nedenle de doğum kliniklerinde ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde görevli personelin bu konuda bilgilendirilmesi ve duyarlı olması büyük önem taşımaktadır. Bu bölümlerde sorumlu olan personelle, kulak burun boğaz ve odyoloji ünitesi sıkı bir işbirliği içinde çalışması zorunludur.
Özet (Çeviri)
Hearing Screening Results of High Risk Newborns with evoked otoacoustic emissions test (TEOAE), Automated Brainstem Evoked Response Audiometry (A-ABR) and Diagnostic ABR.Besides speech and language development, having normal hearing during the early infancy is crucial for social, emotional and mental development of the children. In our study, we presented the results of hearing screening which we made with evoked otoacoustic emissions test (TEOAE) , auditory brainstem responses (ABR), (automated and diagnostic) in infants who have the risk factors for hearing loss.940 newborns, were screened in our audiology unit within newborn hearing screening program between (January) 2009 and (March) 2010. We selected 207 of these newborns, who carried risk factors of hearing loss. According to the protocol of newborn hearing screening program, in this study we evaluated evoked otoacoustic emissions test (TEOAE),automated auditory brainstem responses (ABR) and diagnostic ABR on these 207 infants. Of these 207, patients that selected had high risk for hearing loss according to criteria of Joint Comittee on Infant Hearing (JCIH)-2007.These newborns (207) has been screened with otoacoustic emissions test (TEOAE) and automated auditory brainstem responses (ABR) in first step. diagnostic ABR was performed in the second step. According to the results of primary screening; 39 infants failed in both of the tests.As a result of otoacoustic emissions test (TEOAE),automated auditory brainstem responses (ABR) and diagnostic ABR tests that was conducted to these 39 infants; we detected 16 infants had hearing loss (%7.73) and 23 newborns have normal hearing. Hearing aids were given to these patients that were identified with hearing loss.High risks for hearing loss must be known well for universal newborn hearing screening program and rehabilitation of infants that have hearing loss.In the light of this study, more accurete records should be kept for newborn hearing screenings,and the healtcare staff must work in close cooperation in the departments of ear nose and throat clinic,audiology unıt and neonatal intensive care clinic.