Tüketime sunulan kırmızı pul biberlerde aflatoksin B1 miktarının ELISA yöntemi ile araştırılması
Investigation of aflatoxin B1 levels in red scaled pepper which is presented to consumption, by ELISA methods
  1. Tez No: 204231
  2. Yazar: SEZEN GÜNTEKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMİHA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, kırmızı pul biber, ELISA, Aflatoxins, red scaled pepper, ELISA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Aflatoksinler Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus adlı küfün oluşturduğu sekonder metabolitlerdir. Doğada küfün gelişebileceği her yerde aflatoksin oluşumu gözlenir. Aflatoksinler arasında en toksik etkiye sahip olan aflatoksin B1 'dir. En önemli etkileri kanserojenik etkileridir. Aflatoksin ile kontamine yiyeceklerin tüketilmesi insanlarda ve hayvanlarda karaciğer kanserine sebep olmaktadır. Bu nedenle, biberlerdeki aflatoksin kontaminasyonunu önlemek için, büyüme şartlarının, hasat ve işleme yöntemlerinin, depolama şartlarının dikkatli kontrol edilmesi gerekir. Aflatoksinler miktara bağıl olarak kontamine gıda ve yemleri tüketen insan ve hayvanlarda sağlık problemlerinin yanında, bu ürünlerin ihracatını da olumsuz etkilediğinden ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenden, tarımsal ürünlerde mikotoksinlerin kontrolleri için mikotoksinlerin öneminin ve tanı yöntemlerinin iyi bilinmesi gerekir. Bu çalışmada, 82 adet kırmızı pul biber örneği toplandı. Örneklerdeki aflatoksin B1 kontaminasyonu ELISA metoduyla araştırıldı. Türk Gıda Kodeksi değerleri ile karşılaştırıldığında, incelenen 82 adet örneğin 69 tanesi (%84,14) kabul edilebilir limitlerin üzerinde, 13 tanesi (%15,86) ise kabul edilebilir limitlerin altında bulunmuştur. Kabul edilebilir limitlerin üzerinde bulunan sonuçların değer aralığı 5,1-20,94 ppb, kabul edilebilir limitlerin altında bulunan sonuçların değer aralığı ise 1,62-4,94 ppb olarak tespit edilmiştir. incelenen markall örneklerin değer aralığı; 6,14-17,86 ppb arasındadır. Bu değerler ise kabul edilebilir limitlerin üzerindedir.
Özet (Çeviri)
Aflatoxins are secondary metabolic by produced name of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. They can grow everywhere that mould can grow. Among all aflatoxins, aflatoxin B1 is the most toxic effects. Aflatoxins are carcinojenic to most animal and humans. Consumption of food contaminated with aflatoxins are associated both with human and animal hepatocelluler carcinoma. Therefore, growing conditions, harvesting and processing methods, storage conditions should be carefully controlled in order to prevent aflatoxin risks due to contaminated spices. The contamination levels of the aflatoxins have important impact on health of human and animals consuming contaminated products. Besides of their health problems, they mayaıso constitute important economic lose notably during the exportation of agricultural products. Therefore, the importance and diagnosis techniques of mycotoxins should be well known in order to control of mycotoxins in agricultural produts. In this study, 82 rep scaled pepper samples were collected in Ankara. The occurence of aflatoxin B1 contamination in red scaled pepper was investigated by ELISA. According to the Turkish Food Codex, 69 of 82 red scaled pepper samples (84,14%) were found to be contaminated with aflatoxin B1. The aflatoxin amount ranged between 5,1-20,94 ppb that was above the acceptable limits in samples investigated. There was no aflatoxin B1 contamination in 13 of 82 red scaled pepper samples (15,86%). The aflatoxin amount ranged between 1,62-4,94 ppb that was below the acceptable limits in samples investigated. The aflatoxin amount ranged between 6,14-17,86 ppb in branded samples. This values were above the acceptable limits.