Kronik ouabain uygulanmış sıçanların damar, böbrek ve kalp dokularında rho-kinaz enzim ekspresyonlarının incelenmesi
Investigation of rho-kinase expression in the kidney, heart and blood vessel tissues of chronic ouabain treated rats
  1. Tez No: 204232
  2. Yazar: GÜRKAN GÖZÜBÜYÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ARK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ouabain, rho-kinaz, Na+K+ ATPaz, ouabain-aracılıklı hipertansiyon. 1, Ouabain, rho-kinase, Na+K+ ATPase, ouabain-induced hypertension
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ouabain ile indüklenen hipertansif sıçanların aort, böbrek ve kalp dokularındaki Rho-kinaz ekspresyonlarındaki olası değişikliklerin incelenmesi için, normal ve hipertansif hayvanların bu dokularındaki rho-kinaz düzeyleri karşılaştırldı. Sıçanlara 6 hafta boyunca hergün 28 ?g/kg ouabain enjekte edildi. Ouabain tedavisi ardından, aort, böbrek ve kalp dokuları alınarak homojenize edildi. Dokulardaki rho-kinaz ekspresyonu Western Blot yöntemi ile incelendi. Kontrol ile hipertansif hayvanlar arasında, aort ve kalp dokularındaki rho-kinaz ekspresyonlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Fakat, normal tansiyonlu sıçanların böbrek dokuları ile karşılaştırıldığında, hipertansif sıçanların böbrek doksundaki rho-kinaz ekspresyonu istatistiksel olarak anlamlı biz azalma göstermiştir. Böbrek dokusundaki ROCK 1 ekspresyonu, ouabain aracılıklı hipertansiyonun etkilerini kompanse edebilmek için düşmüş olabilir. Normal ve hipertansif sıçanların aort ve kalp dokularındaki rho-kinaz ekspresyonunda bir değişiklik olmamasına rağmen, bu dokularda rho-kinaz aktivitesinde bir artış olmuş olabilir. Fakat biz bu enzimin aktivitesini çalışmamızda incelemedik. Ouabain aracılıklı hipertansiyonda rho-kinazların tam rolünü açıklayabilmek için, hipertansiyonda önemli olan özellikle böbrek, renal ve mezenterik arterlerde daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
To investigate the possible expression changes of rho-kinases in the blood vessel, kidney and heart tissues of ouabain-induced hypertansive rats, we compared the levels of rho-kinases between those tissues of normotensive and hypertensive animals. Ouabain were injected to rats 28 ?g/kg per day for 6 weeks. After ouabain treatment, aorta, kidney and heart tissues were collected and homogenised. Rho-kinase expression of the tissues were evaluated by Western Blotting. We did not find significantly change of rho-kinase expression between the aorta and heart tissues of control and hypertensive animals. But rho-kinase expressions significantly reduced in the hypertensive kidney tissues when compared to normotensive group. Kidney ROCK1 expressions may be decreased to compansate the effects of ouabain-induced hypertension. Although the rho-kinase expressions between control and hypertensive animals on the heart and aorta didn?t change, there may be an increased activity of rho-kinase in those tissues. However we did not evaluate the activitiy of the enzyme. To explain the exact role of rho-kinases in the ouabain induced hypertension, further studies are needed particularly in the kidney, renal and mesenteric arteries important in the hypertension.