Subkütan enjeksiyon konusunun öğretiminde iki farklı yöntemin öğrenci başarısına etkisi
The effect of two different methods on student success in the teaching of subcutaneous injection
  1. Tez No: 204233
  2. Yazar: DENİZ GENÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA DENİZ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik eğitimi, Bilgisayar destekli öğretim, Geleneksel öğretim, Nursing Education, Computer Assisted Learning, Traditional Education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırma, subkütan enjeksiyon konusunun öğretiminde iki farklı yöntemin öğrenci başarısına etkisini saptamak amacıyla müdahale araştırması olarak yapılmıştır. 2006?2007 eğitim-öğretim yılında Hemşirelik Esasları dersine kayıt yaptıran 77 öğrenciden 59'u araştırma kapsamına alınmıştır. Deney grubu 31 öğrenci ve kontrol grubu 28 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür taranarak ve konu ile ilgili uzman görüşleri alınarak ?Subkütan Enjeksiyon Uygulaması Ders İçeriği? ve bu içerik doğrultusunda bilgisayar ortamında gerçekleştirilebilir nitelikte ?Subkütan Enjeksiyon Uygulama CD'si? hazırlanmıştır. Araştırmada veriler, ?Subkütan Enjeksiyon Uygulama Kontrol Listesi Formu? ve ?Subkütan Enjeksiyon Uygulaması Başarı Testi? kullanılarak toplanmıştır. Veriler araştırma dışında yer alan, Hemşirelik Esasları alanında uzman olan bağımsız bir gözlemci tarafından toplanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde subkütan enjeksiyon uygulama maddeleri arasında fark olup olmadığı Ki-Kare Testi, öğrenci başarı puan ortalamaları Mann-Whitney U testi kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmada, Subkütan enjeksiyon konusunun öğretiminde, CD'nin kullanıldığı öğrenciler ile mevcut yöntemin kullanıldığı öğrenciler arasında 16 işlem basamağında öğrenci başarısı açısından önemli bir fark bulunmazken; 8 işlem basamağında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. CD kullanan öğrencilerin özellikle enjeksiyonun gerçekleştirilmesi aşamasında daha başarılı oldukları belirlenmiştir. Aynı zamanda deney grubunda yer alan öğrencilerin başarı puanlarının daha yüksek olduğu ve CD kullanımıyla ilgili olumlu görüş belirttikleri saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This is an intervention study aiming to determine the effect of two different methods on student success in the teaching of subcutaneous injection. Of 77 students attending the principles of nursing class in the academic year of 2006?2007, 59 were included in the study. Study group comprises 31 students and control group 28 students. The literature regarding the issue was reviewed by the investigator and experts were consulted for preparing `Lesson content of the practice of subcutaneous injection? and `Subcutanous injection practice CD? in computer medium. The data were collected using `Subcutanous Injection practice contol list? form? and `Subcutaneous injection practice success test?. Data were collected by an independent observer who was not involved with the study and who is an expert on the principles of nursing. In the statistical evaluation of the data, the difference between subcutanous injection procedure steps was analysed using Chi-square tests and mean success rates analysed with Mann-Whitney U test. In the present study, no significant difference was found between students whose education was carried out with CD and those who were trained with present methods with regard to students success in 16 procedure steps whereas significant difference was established in 8 procedure steps. It was established that students educated using CD were more successful especially in carrying out injection. It was also established that the students in study group had higher success scores and had a favorable opinion of CD use. Recommendations have been made in view of the results of the study.